BBC: Σάλος με ρεπορτάζ περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα - Μαξίμου: «Μην διαστρεβλώνετε την ιστορία»

Gazzetta team
BBC: Σάλος με ρεπορτάζ περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα - Μαξίμου: «Μην διαστρεβλώνετε την ιστορία»
Αίσθηση προκαλεί εκτενές ρεπορτάζ του BBC, το οποίο υποστηρίζει ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας», ωστόσο επί δεκαετίες αρνείται την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας».

Το BBC φιλοξενεί δηλώσεις ατόμων που υποστηρίζουν ότι μιλούν Μακεδονικά. Μεταξύ αυτών ο Φωκάς, ένας ηλικιωμένος άνδρας που αναφέρει ότι «η μητρική του γλώσσα είναι “μακεδονική”».

Ζει στο μοντέρνο σπίτι του γιου του σε ένα χωριό της βόρειας Ελλάδας και μιλά για την οδυνηρή ιστορία της «μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας».

Ο κ. Φωκάς στην αφήγησή του αναφέρει ότι οι «Σλάβοι Μακεδόνες» βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ Σερβίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς «ανάγκασε τους «Μακεδόνες» να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά και κυνήγησε» τους Μακεδόνες.

«Eίναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβικών ομιλητών ή των απογόνων των εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα» αναφέρει το ρεπορτάζ σε άλλο σημείο και σημειώνει: «Ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος θεωρεί ότι περισσότεροι από 100.000 εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας».

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «η επικύρωση της συμφωνίας της Ελλάδας έχει προκαλέσει νέο κύμα οργής και φόβου με ενίοτε μεγάλες, βίαιες διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας, υποστηριζόμενες από τμήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.»

Διπλωματικές πηγές: Απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί του BBC

Επιστολή στο BBC θα στείλει το υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρόμενο για τους ισχυρισμούς του περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας και κάνει λόγο για ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ιστορία.

Νέα Δημοκρατία: «Να ξεκαθαρίσει ο Τσίπρας ότι δεν υπάρχει ζήτημα εθνικής μακεδονικής μειονότητας»

Να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα εθνικής μακεδονικής μειονότητας καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η ΝΔ, με αφορμή το άρθρο τoυ BBC.

«Δεν πέρασε ούτε ένα μήνας αφότου ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της συμφωνίας των Πρεσπών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της “Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας”, να πανηγυρίζουν για τη συμφωνία την οποία εσείς υπογράψατε. Σήμερα το έκαναν. Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας κ. Τσίπρα. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα προβλήματα σε βάθος χρόνου».

Η απάντηση τότε του κ. Τσίπρα ήταν ότι η ΝΔ υποθάλπει τον εθνικισμό. Το BBC σήμερα με εκτενές άρθρο του υιοθετεί τον ανήκουστο ισχυρισμό ότι “στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα”» αναφέρει η Πειραιώς.

«Καλούμε τον κ.Τσίπρα να πράξει σήμερα κι όλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα «εθνικής μακεδονικής μειονότητας» δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν το δημοσίευμα επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή. Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειες της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της» σημειώνει επίσης.

Απάντηση στη ΝΔ από το Γραφείο του Πρωθυπουργού:

Το γραφείο του πρωθυπουργού εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τη δήλωση με την οποία καλούσαν τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι. Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε στο Politico ότι βλέπει "αποσχιστικές τάσεις στη βόρεια Ελλάδα". Στη συνέχεια είπε στην Άνγκελα Μέρκελ πως "δεν θα επιτρέψει την καταλανοποίηση της βόρειας Ελλάδας", συγκρίνοντας δηλαδή τη βόρεια Ελλάδα με την Καταλονία που έχει διαφορετική γλώσσα, διαχωριστό εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό από τους κατοίκους της και ιστορικά αποσχιστικές τάσεις από την Ισπανία. Και όσες φορές τον έχει καλέσει ο Πρωθυπουργός να διαψεύσει, ο κ. Μητσοτάκης δεν το έχει τολμήσει. Όπως έχει τονίσει σε όλες τις τοποθετήσεις του ο κ Πρωθυπουργός, η Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα "μειονότητας"», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η ίδια η γειτονική χώρα έχει δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου (5/12/2018) τονίσει ότι "ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ" και ως χώρα που " σέβεται το άρθρο 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών... δεσμεύεται να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες της" προσθέτοντας ότι "το ζήτημα του ποιές γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας."

Με δυο λόγια η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα ύπαρξης δήθεν μειονότητας και οι γείτονές μας όχι μόνο το συνυπογράφουν αλλά και το αποδέχονται ρητά στις δηλώσεις τους. Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, κυριευμένος από αντιπολιτευτική τύφλωση, να επιχειρεί να ξανανοίξει όσα η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε οριστικά. Και αντί να εγκαλέσει όσους, όπως το BBC, επιχειρούν να εγείρουν ανύπαρκτα θέματα, συντάσσεται μαζί τους. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά και εθνικά επιζήμιος» σημειώνεται επίσης.

Πηγή: reader.gr