Έξοδος στις αγορές: Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ

Gazzetta team
Έξοδος στις αγορές: Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ
Η πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές στέφθηκε με επιτυχία, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί το ποσό των 2,4 σι. ευρώ από την πώληση 5ετούς ομολόγου με επιτόκια 3,6%.

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε έξοδος της Ελλάδος στις αγορές με το πενταετές ομόλογο λήξης Απριλίου 2024, καθώς η Ελλάδα άντλησε 2,5 ,δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6%.

Αυτό που κάνει διπλά επιτυχημένη την έκδοση είναι η ποιότητα των επενδυτών και ειδικά των ξένων επενδυτών που εξέφρασαν ενδιαφέρον. Αυτοί είναι κυρίως assetmanagers, δηλαδή επενδυτές που θα διακρατήσουν το ομόλογο έως τη λήξη του και δεν θα το ρευστοποιήσουν με την πρώτη ευκαιρία όπως κάνουν τα funds.

Οι προσφορές των επενδυτών για το πενταετές ομόλογο υπερκάλυψαν κατά πέντε φορές το ζητούμενο ποσό (2 δισ. ευρώ) και ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ. Έτσι, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έκανε αποδεκτές προσφορές συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα αρχικά ζητούσε.

Το κόστος δανεισμού κινήθηκε αισθητά χαμηλότερα από το ενδεικτικό κουπόνι των 3,75% - 3,875% που είχε δοθεί ως σημείο εκκίνησης στους αναδόχους και τελικά έκλεισε στο 3,6%.

Η μεγάλη επενδυτική συμμετοχή στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου είχε ως αποτέλεσμα να μπουν αγοραστές και στα υφιστάμενα ομολόγα και οι αποδόσεις τους να κινηθούν χαμηλότερα. Ενδεικτικά το τετραετές ομόλογο λήξεως 30 Ιανουαρίου 2023 σημείωσε απόδοση 2,994% και το ομόλογο λήξεως 30 Ιανουαρίου 2028 κατέγραψε απόδοση 3,994%.

Μέσα στις επόμενη ώρα αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση για την έκδοση στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Τσακαλώτος: «Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το 5ετές ομόλογο»

Την εκτίμηση πως υπάρχει μεταστροφή των επενδυτών και πως «η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία» εξέφρασε από την Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με τον υπουργό το πιο σημαντικό στοιχείο από τη σημερινή έξοδο στις αγορές είναι η συμμετοχή στην έκδοση «κανονικών επενδυτών» και όχι μόνο hedge funds.

«Σήμερα έκλεισε η επιτυχημένη μας έκδοση, βγάλαμε από τις αγορές ένα 5ετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6 και κουπόνι κάτω από το 3,5. Αυτά τα 2,5 δισ. είναι 36% από τη συνολική μας απαίτηση για το 2019. Θα έχετε δει ότι στον ΟΔΔΗΧ το σχέδιο εξόδου στην αγορά ήταν 7 δισ. και βγάλαμε 2,5 δισ.

Το πιο σημαντικό είναι όταν θα δείτε από τη συμμετοχή των επενδυτών, ότι αρχίζει μια σημαντικότατη μεταστροφή από hedge funds σε κανονικούς επενδυτές. Δηλαδή, θα δείτε από αυτή την έκδοση ότι η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αύριο θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα για το μείγμα των επενδυτών και πόσοι είναι ποιοι», είπε.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως τα 2,5 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν σήμερα καλύπτουν το 36% των συνολικών αναγκών του δανεισμού της χώρας για το 2019.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές για το ελληνικό ομόλογο υπερέβησαν τα 10 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,60% και ετήσιο κουπόνι για τους επενδυτές 3,45%.

Νέα Δημοκρατία: Η κυβέρνηση φέρει ευθύνες για το υψηλό επιτόκιο του δανεισμού

Για «πολύ υψηλότερο κόστος δανεισμού» από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ολοκλήρωσαν προγράμματα στήριξης έκανε λόγο ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας αλλά και της Ιρλανδίας που «άντλησαν πολλαπλάσια ποσά από τις αγορές».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε: «Έναν ολόκληρο χρόνο μετά την τελευταία έκδοση, η χώρα βγήκε στις αγορές. Βγήκε στις αγορές με κόστος δανεισμού πολύ υψηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ολοκλήρωσαν προγράμματα στήριξης, όπως η Κύπρος.

Επιβαρύνθηκε με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με αυτά που καταγράφουν σήμερα ομόλογα ίδιας λήξης άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία. Και αυτό το κόστος ήταν για την άντληση μικρού ποσού, όταν πρόσφατα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, άντλησαν πολλαπλάσια ποσά από τις αγορές, αξιοποιώντας την υψηλή διαθέσιμη ρευστότητα.

Η χώρα πρέπει να βγαίνει στις αγορές, αλλά με σταθερό, συστηματικό και ασφαλή τρόπο, και με χαμηλό κόστος δανεισμού. Με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης, δυστυχώς, δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό.

Εάν είχε υλοποιηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, εάν είχαν αναληφθεί εγκαίρως πιο γενναίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, εάν είχαν αρθεί πλήρως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και εάν η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που έχει πλέον ολοκληρωθεί, τότε το κόστος δανεισμού και τα spreads θα ήταν χαμηλότερα και λιγότερο ευμετάβλητα.

Για να διασφαλιστεί η βιώσιμη χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές απαιτείται μια κυβέρνηση με αξιοπιστία, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σχέδιο. Απαιτείται, δηλαδή, πολιτική αλλαγή».

Πηγή: reader.gr