Δεν φεύγει από την κυβέρνηση ο Καμμένος, «ναυάγιο» η Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ (pic)

Gazzetta team
Δεν φεύγει από την κυβέρνηση ο Καμμένος, «ναυάγιο» η Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ (pic)
Ημέρα ανατροπών στο κυβερνητικό στρατόπεδο η σημερινή, καθώς ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. έβαλαν φραγμό στον σχεδιασμό του. Αναβλήθηκε η συνάντηση με Τσίπρα αλλά κι η συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

Έναν... ανένδοτο που κατέληξε σε άτακτη υποχώρησή του, κήρυξε το προηγούμενο Σάββατο ο Πάνος Καμμένος.

Με ανάρτησή του στο twitter μια σχεδόν εβδομάδα αργότερα, ο υπουργός Άμυνας μετά και από την ήττα που υπέστη στην ίδια του την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση.

Ήταν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που αρχικά «πυροδότησαν» την «ωρολογιακή βόμβα» που λέγεται Πάνος Καμμένος, Ο κ. Κοτζιάς είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «σταμάτησε να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσουν πολλοί δικοί του».

Η απάντηση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ήρθε ελάχιστη ώρα αργότερα. Ο Πάνος Καμμένος με ανάρτησή του ξεκαθάριζε τόσο ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τετελεσμένα στο εθνικό θέμα, αλλά παράλληλα κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά πως «ομολόγησε αποστασία» ενώ κήρυξε... ανένδοτο. Σε μεταγενέστερη ανάρτησή του, συμπλήρωνε πως «δεν θα πάω ούτε από αδέσποτη ούτε θα γονατίσω να με εκτελέσουν οι συνοδοιπόροι του ολετήρα Κοτζιά». Την ίδια ώρα συγκαλούσε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ώστε να πάρει αποφάσεις για το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας, ενώ ξεκινούσαν και οι επαφές με το Star για μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην οποία αναμένετο να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του ίδιου και του κόμματός του.

Η πρώτη απόπειρα για σύγκληση της Κ.Ο. όμως απέβη... άκαρπη. Παπαχριστόπουλος και Κουίκ, θεωρούνταν ούτως ή άλλως «ξένα σώματα για το κόμμα» καθώς αμφότεροι στηρίζουν ανοιχτά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δήλωση ρήξης έκανε και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Ο Βασίλης Κόκκαλης δικαιoλογήθηκε για την απουσία του από την ΚΟ λέγοντας πως χάλασε το αμάξι του, ενώ η Έλενα Κουντουρά που μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει θέση για τη Συμφωνία, βρισκόταν στο εξωτερικό. Συνεδρίαση της ΚΟ δεν έγινε, παρουσιάστηκε όμως όπως είχε προγραμματιστεί το νέο σήμα του κόμματος με διαδικτυακό σποτ που προοικονομούσε τη ρήξη με την κυβέρνηση.

Η συνεδρίαση της ΚΟ αναβλήθηκε για σήμερα, Παρασκευή. Το ίδιο και η συνέντευξη του Πάνου Καμμένου στο κεντρικό δελτίο του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα. Δεν συνέβη το ίδιο με την προγραμματισμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Open. Ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτήν εκτίμησε ότι έχει πλειοψηφία τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για πιθανή ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και ότι ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγούσε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Με τη θέση του πρωθυπουργού ξεκαθαρισμένη πλέον, ο Πάνος Καμμένος αποχαιρέτησε τους αξιωματικούς που συμμετείχαν στο Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο λέγοντάς τους πως «αυτή είναι η τελευταία φορά που είμαι εδώ ως υπουργός» και το πρωί της επομένης εισηγήθηκε την απόσυρση των υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, με την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική βουλή, όχι όμως και την απόσυρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Υπέρ της εισήγησής του τάχθηκαν η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, αλλά κανείς άλλος. Οι υπόλοιποι βουλευτές, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη των ΑΝΕΛ, κατηγόρησαν τον πρόεδρό τους ότι έφερε σε αδιέξοδο το κόμμα, απέρριψαν την εισήγησή του για απόσυρση βουλευτών και ζήτησαν η συνεδρίαση να επαναληφθεί με παρουσία των απόντων.

Με αφορμή την καθυστέρηση της διαδικασίας ψήφισης των Συνταγματικών Τροπολογιών στη Βουλή της πΓΔΜ, Πάνος Καμμένος και Αλέξης Τσίπρας ακύρωσαν το μεταξύ τους τετ-α-τετ που θα «έβγαζε ειδήσεις», με τον πρώτο να ακυρώνει και τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Star. Η υποχώρηση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ολοκληρώθηκε με ένα tweet που ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εκτός αν συνδεθεί με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ενδεικτικό της θέσης στην οποία βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας είναι το γεγονός πως ακόμα και σ' αυτήν την περίπτωση, αν δηλαδή πράγματι η ψήφος εμπιστοσύνης συνδεθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν προεξόφλησε την καταψήφιση της κυβέρνησης. Αντίθετα σημείωσε πως τότε «θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ».

«Φρένο» από τους βουλευτές στην πρόταση Καμμένου

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, με τα στελέχη του κόμματος του Πάνου Καμμένου, να απορρίπτουν την εισήγηση του προέδρου του.

Ο υπουργός Άμυνας, ζήτησε από τους βουλευτές και τα στελέχη του την εξουσιοδότηση να αποσύρει τους υπουργούς του κόμματος από την κυβέρνηση, με το που η Συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στην ελληνική Βουλή, με την εισήγησή του όμως να μην γίνεται δεκτή.

Αντίθετα όσοι βρέθηκαν στην συνεδρίαση της ΚΟ, από την οποία έλειπαν η Έλενα Κουντουρά, που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της, ο Τέρενς Κουίκ που δεν προτίθεται να ακολουθήσει μια τέτοια γραμμή αλλά και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη που και αυτή με προσωπική της δήλωση κράτησε αποστάσεις.

Τα στελέχη των ΑΝΕΛ, φέρεται μάλιστα να κατηγόρησαν τον πρόεδρό τους, πως έφερε το κόμμα σε αδιέξοδο με τους χειρισμούς του. Στο πλευρό του Πάνου Καμμένου, βρέθηκαν μόνο η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά αλλά και ο Κώστας Κατσίκης. Ο τελευταίος είναι δε θιασώτης της σκληρότερης γραμμής, της καταψήφισης δηλαδή της κυβέρνησης σε περίπτωση πρότασης μομφής.

Για να μην οριστικοποιηθεί η ρήξη και διχοτόμηση του κόμματος, τα στελέχη που διαφώνησαν πρότειναν την επανάληψη της συνεδρίασης σε μεταγενέστερο χρόνο με την παρουσία των απόντων.

Αναβλήθηκε η συνάντηση με Τσίπρα και η συνέντευξη στο Star

Νωρίτερα και με αφορμή την καθυστέρηση των διαδικασιών στη Βουλή της πΓΔΜ, η κρίσιμη συνάντηση Πάνου Καμμένου και Αλέξη Τσίπρα είχε αναβληθεί. «Μέχρι να αρθεί η εμπλοκή που υπάρχει στην πΓΔΜ είπαμε να αναβάλουμε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια συζήτησής του με δημοσιογράφους στη Βουλή.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας ακύρωσε και τη συνέντευξη που είχε προγραμματίσει να παραχωρήσει σήμερα, Παρασκευή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, όπου αναμενόταν να ανοίξει τα «χαρτιά του» κατ' αναλογία με ό,τι έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξή του στο Open και την Έλλη Στάη.

Ο κ. Καμμένος ερωτηθείς για την εμπλοκή που, όπως είπε, υπάρχει στα Σκόπια, ανέφερε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε συνάντηση με σενάρια σημειώνοντας ότι είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται πως ενώπιον της Επιτροπής Εξοπλιστικών το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Καμμένος έστειλε μήνυμα πως «δεν παραιτείται» αλλά και πως «δεν είναι απερχόμενος υπουργός».

«Δεν είμαι απερχόμενος υπουργός, ούτε τελώ υπό παραίτηση. Δεν μπορεί να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια» απάντησε ο Πάνος Καμμένος. Η δήλωση του κ. Καμμένου δεν σημειώθηκε τυχαία, αλλά κατά κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας - Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής, αναφορικά με την τροπολογία που αφορά την αναβάθμιση των F-16, ως προς το σκέλος των υποχρεώσεων της Lockheed.

Πηγή: reader.gr