Στουρνάρας για Novartis: «Είναι όλα ψέμματα τριών μαρτύρων, λυπάμαι για την χώρα»

Gazzetta team
Στουρνάρας για Novartis: «Είναι όλα ψέμματα τριών μαρτύρων, λυπάμαι για την χώρα»
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την αγανάκτησή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis.

«Είναι όλα ψέματα τριών άγνωστων μαρτύρων. Λυπάμαι για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην πρόοδο της οικονομίας ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι ήταν η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ. Θύμισε ωστόσο ότι η απώλεια του 25% του ΑΕΠ είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση της ανεργίας και των «κόκκινων» δανείων.

Όπως είπε, το πιο σημαντικό θέμα αυτή τη στιγμή είναι το χρέος και πως θα καταστεί αυτό βιώσιμο: «Χωρίς αυτό δεν πάμε πουθενά».

''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις

Όπως ανέφερε οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν ενώ όπως είπε δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε σε πρακτικές του παρελθόντος.

Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ μιας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο, σημειώνοντας πάντως ότι «η οικονομία ανακάμπτει».

Ωστόσο, εκτίμησε ότι η χώρα έχει ακόμη απόσταση να διανύσει μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Αναφερόμενος στον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% έως το 2022, είπε πως «θα ήταν καλύτερο να κάνουμε μία ανταλλαγή. Να μειώσουμε τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί να τον καλύψουμε με περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις».