Salva patria!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Salva patria!
Μένοντας σπίτι και πλέον μη κυκλοφορώντας στα πέριξ, ο Βασίλης Σκουντής συνεχίζει να γράφει και να παρουσιάζει το ημερολόγιο του από τον καιρό του εγκλεισμού…

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Aπνευστί και ασκαρδαμυκτί παρακολούθησα χθες το πρωί στην τηλεόραση τους λόγους του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα από του άμβωνος της Βουλής των Ελλήνων…

Το εννοώ αυτό, δεν υπερβάλλω και δεν κάνω πλάκα…

Το τι είπαν, το τι εννοούσαν και το τι ενδεχομένως υπονοούσαν το είδατε, το ακούσατε, το διαβάσατε, το μάθατε κι εσείς, φαντάζομαι, οπότε πάμε’ παρακάτω…

Παρακάτω είναι ο… Παρνασσός: όχι το βουνό της Στερεάς Ελλάδας, αλλά ο φερώνυμος και αρχαιότερος εν Αθήναις, Φιλολογικός Σύλλογος που στεγάζεται στην οδό Καρύτση!

Το γράφω αυτό διότι κάποια στιγμή και ο πρωθυπουργός και ο προκάτοχος του και νυν τωρινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέφυγαν από την παγιωμένη και συνήθως ξύλινη πολιτική ορολογία και πήγαν σε άλλο επίπεδο…

Σε επίπεδο φιλολογικό και λογοτεχνικό!

ΝΠΔΒ, που γράφουν συχνά και οι αναγνώστες εδώ στο gazzetta.gr . Κοινώς, να περάσει, δεν βρίζω!

Στο λόγο της τιμής μου, καθόλου δεν βρίζω και καθόλου δεν ειρωνεύομαι …

Ο Μητσοτάκης τόσο χθες, όσο και στα προηγούμενα δυο διαγγέλματα του, μεσούσης της πανδημίας, εμφανίζεται καλά προπονημένος, πολύ διαβασμένος, αρκετά συναισθηματικός και με σαφή πρόθεση να θίξει ευαίσθητες χορδές, μηδέ του περιλάλητου ελληνικού φιλότιμου εξαιρουμένου.

Σήμερα όμως έδωσε ρέστα!

Αρχισε με τον Τόμας Ελιοτ, λέγοντας ότι «ο Απρίλιος είναι ο κρίσιμος μήνας και εμείς βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής». Ως γνωστόν, ο Αμερικανός Νομπελίστας ποιητής στην (μεταφρασμένη από τον Γιώργο Σεφέρη) «Έρημη Γη» γράφει αφενός ότι «ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός» και αφετέρου ότι «τέλος είναι το σημείο από το οποίο αρχίζουμε». Ένα το κρατούμενο…

Υστερα πήρε σειρά ο Ελντριτζ Κλίβερ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε μέρος της λύσης». Ο Αμερικανός ακτιβιστής, συγγραφέας και πρωτοκλασάτο στέλεχος του Κόμματος των «Μαύρων Πανθήρων» είχε πει το «εάν δεν είσαι μέρος της λύσης, τότε είσαι μέρος του προβλήματος».

Στη συνέχεια το μενού είχε ολίγη από Ρωμαϊκή ιστορία! Ο Μητσοτάκης επικαλέσθηκε το δεύτερο από τα τρία σκέλη της λατινικής έκφρασης που συνόδευε ως μυριόστομη κραυγή τις επευφημίες προς τους αυτοκράτορες και τους στρατηγούς μετά από τις νίκες, μάλιστα εν τη ρύμη του λόγου το ανέφερε στη γλώσσα του… Καλιγούλα.

Είπε δηλαδή «Salva patria», που σημαίνει «η πατρίδα είναι ασφαλής». Η πλήρης λατινική έκφραση –εάν δεν απατώμαι- είναι «Salva Roma, salva patria, salvus est Germanicus», δηλαδή «η Ρώμη είναι ασφαλής, η πατρίδα είναι ασφαλής, να είναι ασφαλής ο Γερμανικός μας».

Ο Γερμανικός της λατινικής ρήσης ήταν το προσωνύμιο των αυτοκρατόρων της Ιουλιο-κλαυδιανής δυναστείας επειδή όλοι τους (Τιβέριος,. Γερμανικός, Καλιγούλας) είχαν καταγάγει μεγάλες νίκες στα εδάφη όπου κατοικούσαν οι γερμανικές φυλές. Στην περίπτωση του Καλιγούλα η ευχή δεν έπιασε διότι ο λεγάμενος πέθανε σε ηλικία μόλις 29 ετών, ας πιάσει τουλάχιστον στη δική μας και ας είμαστε υγιείς και ασφαλείς…

Patria salva, το δίχως άλλο…
Patria o muerte, venceremos, όπως λένε στην Κούβα: πατρίδα ή θάνατος, θα νικήσουμε!

Όταν αναφέρθηκε στο Πάσχα, ο Μητσοτάκης έβαλε λίγο από το πνεύμα των στοίχων του ποιητή Γιώργου Θέμελη, της μουσικής του Σταύρου Κουγιουμτζή και της ερμηνείας του Γιώργου Νταλάρα στο τραγούδι «Πάσχα των Ελλήνων Πάσχα».

Απλώς εν προκειμένω ζήτησε το Πάσχα αγάπης να γίνει Πάσχα ευθύνης και Πάσχα ζωής…

Δεν είπε τίποτε για την Aπόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, για την οποία είχε ανοίξει η κουβέντα χθες το βράδυ μετά τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου, αλλά αυτό προφανώς θα μπορούσαν να το αναλύσουν καλύτερα στο μεν εκκλησιαστικό επίπεδο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, στο δε εκπαιδευτικό η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως…

Αργότερα ο πρωθυπουργός έπιασε στο στόμα του τον Γάλλο ιστορικό και συγγραφέα Ζαν Ντελιμό, που έφυγε από τη ζωή στις 20 του περασμένου Ιανουαρίου σε ηλικία 97 ετών και θεωρούνταν ως ο επιφανέστερος εκφραστής της ιστορίας των ψυχοσυνθέσεων.

Ο εκλιπών αναφερόμενος στις επιδημίες είχε πει ότι «ο φόβος στις περιόδους των επιδημιών συνθλίβει την έννοια του μέσου ανθρώπου και τότε μόνο δυο πράγματα μπορείς να είσαι: ή αδρανής ή ηρωικός».

Αυτή την άποψη του Ντελιμό επικελάσθηκε ο πρωθυπουργός ζητώντας «να αρθούμε πάνω από τον προσωπικό μας μέσο όρο για να τον πάμε ακόμη ψηλότερα όταν αυτή η μάχη γίνει παρελθόν»

Δεν διαφωνώ, απλώς –για την οικονομία του έπους, που έλεγε κι ένας καθηγητής μου στο σχολείο- βάζω εμβόλιμη και την ατάκα του Μπέρτολτ Μπρεχτ που είπε «αλίμονο στις χώρες που έχουν ανάγκη από ήρωες».

Καλύτερα όμως μια χώρα να χρειάζεται τους ήρωες, παρά τους αδρανείς!

Για τον επίλογο ο Μητσοτάκης (μας) άφησε το καλύτερο. Στην ακροτελεύτια αναφορά του είχαν την τιμητική τους η… έξοδος του Μεσολογγίου και ο Διονύσιος Σολωμός!

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «Ελεύθερους πολιορκημένους» διευκρινίζοντας ότι «επιλέγουμε να είμαστε πολιορκημένοι επειδή είμαστε ελεύθεροι». Το αφιερωμένο στην Έξοδο του Μεσολογγίου ποίημα του Σολωμού αποτελεί ένα μνημειώδες έργο που γράφτηκε σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο στίχο με ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία.

Σε μια αποστροφή του ποιήματος ο Σολωμός γράφει «Ο Απρίλης με τον Ερωτα χορεύουν και γελούνε, κι όσ’ άνθια βγαίνουν και καρποί, τόσ' 'άρματα σε κλειούνε». Με το παρντόν, που λέμε, ποιητική αδεία και ως συνήθως αυθαδιάζοντας και ιεροσυλώντας, προβαίνω σε μια μικρή παραφθορά των στίχων, όπως αρμόζει στις περιστάσεις…

«Ο Απρίλης με τον Ερωτα χορεύουν και γελούνε, κι όσ’ άνθια βγαίνουν και καρποί, τόσοι… ιοί σε κλειούνε»!

Η καθ’ όλα ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου συντελέσθηκε στις 10 Απριλίου του 1826, Κυριακή των Βαίων. Ελόγου μας θα γιορτάσουμε την Κυριακή των Βαίων στις 12 Απριλίου, αλλά την έξοδο τη βλέπω να μας χασομεράει για καιρό ακόμα…

Αντιθέτως το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ έρχεται οσονούπω και εκτός από αφορολόγητο, θα είναι, λέει, και ακατάσχετο!

Όταν άκουσα αυτό τον χαρακτηρισμό νόμιζα ότι ακατάσχετο σημαίνει πως θα δίδεται ακατάσχετα! Υστερα προσγειώθηκα στην πραγματικότητα και συνειδητοποίησα ότι απλώς δεν θα κατάσχεται…

Από τον λόγο του Αλέξη Τσίπρα πάλι, ξεχώρισα περισσότερο μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στον Μαρσέλ Προυστ…

Ο διαπρεπής Γάλλος λογοτέχνης έγραψε την επική μυθοπλασία «À la recherche du temps perdu» (αναζητώντας τον χαμένο χρόνο), που εκτείνεται σε επτά τόμους, 3.200 σελίδες και 2.000 χαρακτήρες! Από εκεί ορμώμενος μάλλον ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε επιτακτική στην ομιλία του «να αξιοποιήσουμε τον χαμένο χρόνο»!

ΥΓ-1: Το Ορθόδοξο Πάσχα εορτάζεται στις 19 Απριλίου, το Καθολικό μια εβδομάδα νωρίτερα. Εδώ και μέρες στα σούπερ μάρκετ της Ιταλίας πωλούνται, ως συνήθως, τα παραδοσιακά σοκολατένια αυγά και κουνελάκια, μόνο στα δύσμοιρα φόρεσαν μάσκες! Προφανώς προτού τα βάλουν στα ράφια τα πέρασαν κι ένα χέρι με αντισηπτικό!

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3