Οι Ιάπωνες «τρέμουν» ισχυρό σεισμό λόγω απόκοσμων ψαριών 3,5 μέτρων που ξεβράστηκαν στις ακτές (pics)

Gazzetta team
Οι Ιάπωνες «τρέμουν» ισχυρό σεισμό λόγω απόκοσμων ψαριών 3,5 μέτρων που ξεβράστηκαν στις ακτές (pics)
H εμφάνιση των τεράστιων θαλάσσιων πλασμάτων έχει συνδεθεί από πολλούς με επικείμενους σεισμούς και τσουνάμι, με τους επιστήμονες να καθησυχάζουν τους πολίτες της Ιαπωνίας.

Δύο απόκοσμα θαλάσσια πλάσματα που ξεβράστηκαν και ψαρεύτηκαν στα ιαπωνικά νησιά έχουν σημάνει συναγερμό στους θιασώτες των διαφόρων «θεϊκών σημαδιών», οι οποίοι πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα ψάρια εμφανίζονται πριν από μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς και τσουνάμι.

Το «ψάρι κουπί» ή "Ryugu no tsukai" («Αγγελιοφόρος του θεού των θαλασσών» όπως το έχουν ονομάσει οι Ιάπωνες) ζει στα βάθη των ιαπωνικών θαλασσών κι η εμφάνισή του στις ακτές ή στα δίχτυα ντόπιων ψαράδων έχει συνδεθεί με καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, όπως ο σεισμός και το συνακόλουθο τσουνάμι του 2011.

Γιουβέντους - Πάρμα με επιστροφή στοιχήματος*, ενισχυμένες αποδόσεις και live alerts. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα τέσσερα ψάρια κουπιά, μήκους 3,5 μέτρων το καθένα, εντοπίστηκαν στις ιαπωνικές θάλασσες, με πολλούς να κάνουν λόγο για επικείμενες καταστροφές.

Ωστόσο, οι επιστήμονες φαίνονται αρκετά επιφυλακτικοί ως προς τις σχετικές θεωρίες που συνδέουν την εμφάνιση των εν λόγω ψαριών με φυσικές καταστροφές, επισημαίνοντας πως οι λόγοι που τα ψάρια (τα οποία ζουν σε βάθος μέχρι και 1.000 μέτρων) μπορεί να σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά και με την θέση τους στην τοπική τροφική αλυσίδα.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι πιθανότητα πρόκειται για μία ακόμα αβάσιμη θεωρία, που σχετίζεται αποκλειστικά με την διάδοση τοπικών θρύλων βασισμένων σε τυχαία κι ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα, έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι πριν από αρκετούς υποθαλάσσιους σεισμούς μεγάλης ισχύος, τα πλάσματα που ζουν στα βάθη των ωκεανών έχουν αλλόκοτη και αξιοπερίεργη συμπεριφορά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επιστημονική τεκμηρίωση που να εξηγεί τις αλλαγές στις συνήθειές τους.

Πληροφορίες: cnn.com