Τα 10 σπουδαιότερα «Σαν Σήμερα»: Η απεργία πείνας του Μανώλη Γλέζου

Gazzetta team
Τα 10 σπουδαιότερα «Σαν Σήμερα»: Η απεργία πείνας του Μανώλη Γλέζου
Αγωνιστής για μια ζωή ο Μανώλης Γλέζος, το 1970 ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την μη απόλυση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Αρκετά ιστορικά γεγονότα είχαμε «Σαν Σήμερα» στις 6 Μαΐου, όπως τη γέννησε του σπουδαίου ψυχιάτρου Σίγκμουντ Φρόιντ, του επιστήμονα εκείνου που άνοιξε τον δρόμο για την ψυχιατρική. 6η Μαΐου ήταν όταν άνοιξε για το κοινό και ο Πύργος του Άιφελ, αλλά και τα εγκαίνια του τούνελ της Μάγχης.

Στη χώρα μας, σαν σήμερα, ο Μανώλης Γλέζος διαμαρτυρόμενος για την μη απόλυση όλων των πολιτικών κρατουμένων, αρχίζει απεργία πείνας για μία εβδομάδα.

Στις 6 Μαΐου είχαμε:

1856: Γεννήθηκε ο Σίγκμουντ Φρόιντ, Γερμανοεβραίος ψυχίατρος και ιδρυτής της ψυχανάλυσης.

1876: Μουσουλμανικός όχλος δολοφονεί στη Θεσσαλονίκη τους προξένους της Γαλλίας και της Γερμανίας, γεγονός που προκαλεί την οργισμένη αντίδραση των μεγάλων δυνάμεων.

1889: Η συντηρητική παράταξη της Κρήτης «Καραβανάδες» με ψήφισμά της ζητά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

1889: Ο Πύργος του Άιφελ ανοίγει επίσημα για το κοινό στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού.

1968: «Η Ματωμένη Δευτέρα» ήταν η πιο βίαια μέρα του «Γαλλικού Μάη». Χιλιάδες φοιτητές συγκρούονται με την αστυνομία κατά τις διαδηλώσεις για την απελευθέρωση των συντρόφων τους. Ο απολογισμός είναι 945 τραυματίες, από τους οποίους 345 αστυνομικοί και 422 συλλήψεις.

1970: Απεργία πείνας μίας εβδομάδας αρχίζει ο Μανώλης Γλέζος διαμαρτυρόμενος για την μη απόλυση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

1974: Παραιτείται ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ, μετά την αποκάλυψη υπόθεσης κατασκοπείας υπέρ της Ανατολικής Γερμανίας, στην οποία ενεπλάκη ο στενός συνεργάτης του Γκίντερ Γκιγιόμ.

1994: Εγκαινιάζεται το τούνελ της Μάγχης.

2001: Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ γίνεται ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που επισκέπτεται μουσουλμανικό τέμενος, στη Δαμασκό.

2012: Έφυγε από τη ζωή ο Έλληνας ηθοποιός και μετέπειτα πολιτικός Κώστας Καρράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ