Λέκκας: «Από το 1785 είχε να δώσει τέτοιο σεισμό το ρήγμα του Τυρνάβου» (vid)

Gazzetta team
Λέκκας: «Από το 1785 είχε να δώσει τέτοιο σεισμό το ρήγμα του Τυρνάβου» (vid)
Τι είπε ο Ευθύμης Λέκκας για την δόνηση των 6 Ρίχτερ, τους μετασεισμούς, την αντοχή των ακινήτων και τις ασκήσεις για τους σεισμούς στο σχολείο του Δαμασίου.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ελασσόνα προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές σε χωριά της περιοχής, ενώ τρόμαξε και τους κατοίκους της περιοχής.

Οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στο γήπεδο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας στον ΑΝΤ1: «Ίδια μεγέθη σεισμού εκδηλώθηκαν το 1724, το 1766 και το 1785. Έκτοτε στην περιοχή αυτή από το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει εκδηλωθεί τόσο μεγάλος σεισμός. Στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις είχαμε μεγέθη της τάξεως του 6,1 ή 6,2. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό για τον εξής λόγο, επειδή λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία θεωρούμε ότι δεν θα ξεπεράσει το μέγεθος αυτό με βάση και τα ιστορικά δεδομένα. Δηλαδή με βάση το μέγεθος του σεισμού που ήταν 6 βαθμούς αλλά και τις αλλεπάλληλες μετασεισμικές δονήσεις, από τις 12:00 μέχρι τώρα, θεωρώ πως είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω…», τόνισε.

«Κατά πάσα πιθανότητα είναι ο κύριος σεισμός, δεδομένου ότι το ιστορικό στην περιοχή υποδεικνύει πως δεν έχουμε σεισμούς πάνω από 6,1 ή 6,2 και ο σημερινός σεισμός ήταν της τάξεως αυτή. Θεωρώ πως δεν μπορεί το συγκεκριμένο ρήγμα, το ρήγμα του Τυρνάβου όπως λέμε, να δώσει σεισμό μεγαλύτερο από αυτόν», ανέφερε.

Για την μετασεισμική δραστηριότητα είπε: «Θα κρατήσει αρκετά, τουλάχιστον ένα με δυο μήνες. Όσο περνούν οι μέρες και οι ώρες θα είναι μικρότεροι και αραιότεροι…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ