«Ιησούς Χριστός Νικά»: Ρασοφόρος βεβήλωσε το Μνημείο Θυμάτων Ολοκαυτώματος στη Λάρισα (pics)

Gazzetta team
«Ιησούς Χριστός Νικά»: Ρασοφόρος βεβήλωσε το Μνημείο Θυμάτων Ολοκαυτώματος στη Λάρισα (pics)
Ένας ρασοφόρος μέσης ηλικίας βεβήλωσε το Μνημείο Θυμάτων Ολοκαυτώματος στη Λάρισα, γράφοντας με μαύρο σπρέι «Ιησούς Χριστός Νικά».

Εν μέσω πανδημίας και lockdown, ένας ρασοφόρος στη Λάρισα (άγνωστο αν πρόκειται για κληρικό) βρήκε ευκαιρία και βεβήλωσε το Μνημείο Θυμάτων Ολοκαυτώματος!

Κρατώντας, σύμφωνα με αναφορές, μπροστά στο σώμα του μια θρησκευτική εικόνα, σχημάτισε με μαύρο σπρέι το σύμβολο της φράσης «Ιησούς Χριστός Νικά» και στη συνέχεια σχεδίασε δύο φορές ακόμα το ίδιο σύμβολο στον τοίχο του περίβολου της Συναγωγής, που βρίσκεται αυτή την εποχή σε στάδιο αναστήλωσης.

Άμεσα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές, ενώ ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κατέθεσε μήνυση.

Σε ανακοίνωσή του, δε, το Κεντρικό Ισραηλίτικο Κέντρο Ελλάδας αναφέρει τα εξής:

«Θρησκευτικό φανατισμό και μισαλλοδοξία αποπνέει ο νέος βανδαλισμός ιερών εβραϊκών χώρων στη Λάρισα, που έγινε στις 3/12/2020.

Χρησιμοποιώντας θρησκευτικά σύμβολα, οι ιερόσυλοι αποτύπωσαν το αντιεβραϊκό τους μίσος στην εξωτερική πρόσοψη της Συναγωγής Λάρισας, καθώς και στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, εκφράζοντας την απαξίωση τους για την ιερότητα των χώρων και καταπατώντας τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ο Ελληνικός Εβραϊσμός καταδικάζει τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις. Ζητούμε από τις αρμόδιες Αρχές τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, καθώς και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζουμε τη δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαραγαρίτη Σχοινά, μόλις προ δύο ημερών: «Η Ευρώπη στέκεται σταθερά ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού. Η εβραϊκή ζωή είναι και πάντα θα είναι τμήμα των Ευρωπαϊκών κοινωνιών, καθώς και του τρόπου ζωής μας».

Καμιά ανοχή στο φανατισμό, στη μισαλλοδοξία και στον αντισημιτισμό.

Τι είναι το Μνημείο Θυμάτων Ολοκαυτώματος στη Λάρισα;

Ο Δήμος Λάρισας και η Ισραηλιτική Κοινότητα, σε ανάμνηση και σε απότιση φόρου τιμής στη μνήμη των 235 Εβραίων δημοτών της πόλης, θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ανήγειραν και αφιέρωσαν το 1987 το πρώτο στην Ελλάδα Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος.

Το μνημείο είναι έργο του γλύπτη Γιώργου Χουλιαρά και ανεγέρθηκε σε πλατεία δίπλα στη Συναγωγή, που δημιουργήθηκε από ρυμοτόμηση εβραϊκών ιδιοκτησιών, γι αυτό και ο Δήμος της έδωσε το όνομα «Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής».

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 5 Απριλίου 1987 από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελο Κουλουμπή, τον Δήμαρχο Λαρισαίων Αριστείδη Λαμπρούλη και τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Ιωσήφ Λόβιγγερ, σε μια εξαιρετικά συγκινησιακή τελετή με τη συμμετοχή πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων και πλήθος κόσμου.