Πέθανε η πρώτη παρουσιάστρια της Δημόσιας Τηλεόρασης, η Σάσα Μαννέτα

Gazzetta team
Πέθανε η πρώτη παρουσιάστρια της Δημόσιας Τηλεόρασης, η Σάσα Μαννέτα
Η πρώτη παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης, η Σάσα Μαννέτα "έφυγε" από τη ζωή έχοντας καταγράψει σημαντική παρουσία σε πολλούς τομείς.

Γεννημένη στον Πειραιά και πιο συγκεκριμένα στη Νίκαια, η Σάσα Μαννέτα ήταν η πρώτη παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης με το ξεκίνημά της. Ήταν κόρη δημοσιογράφου, που παράλληλα υπήρξε συγγραφέας και ερευνητής, του Τάκη Μανέττα και η ίδια ακολούθησε τα αχνάρια του. Μητέρα της ήταν η Βαρβάρα Βιζυηνού, η οποία με τη σειρά της ήταν ανιψιά του ποιητή Γεωργίου Βιζυηνού.

Τελειώνοντας το σχολείο, σπούδασε Σκηνογραφία στη Δραματική Σχολή Σταυράκου και Υποκριτική στη Σχολή Θεοδοσιάδη. Μάλιστα βρέθηκε με επιτυχία στο "σανίδι", έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο, στη θεατρική παράσταση «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά, με τον αξέχαστο Μίμη Φωτόπουλο.

Στη συνέχεια μετά από εξετάσεις που έγιναν προσλήφθηκε στην Κρατική Τηλεόραση, την τότε ΕΙΡ και αποτέλεσε την παρουσιάστριά της. Αργότερα ανέλαβε και τη διεύθυνση πολιτιστικών εκπομπών.
Όμως δεν έμεινε εκεί καθώς ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα και ασχολήθηκε με τη στιχουργική. Έγραψε πολλά τραγούδια, περίπου 250 τραγούδια που ηχογραφήθηκαν, πολλά από τα οποία είναι γνωστές επιτυχίες. Παράλληλα βραβεύτηκε έξι φορές στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας το Α' Βραβείο 3 φορές.

Ακόμα έχει εκδώσει ένα βιβλίο ποιημάτων με τίτλο «Ο άλλος δίδυμος», το οποίο βραβεύτηκε με έπαινο και χρηματικό ποσό από το ΥΠΠΟ, το «Μοναξιά είναι...», με σκίτσα και πεζό λόγο, τη νουβέλα «Ο πρίγκιπας με το σκισμένο τζιν» και το μυθιστόρημα «Με διαβατήριο το ψέμα».

Τέλος, επεκτάθηκε και στη φιλμογραφία με τα έργα: Η μοίρα ενός αθώου το 1965, η πικραγαπημένη επίσης το 1965 και η λιτανεία των ηρώων το 1970.