Κρήτη: Καταγγελία για αστυνομική βία με τραυματισμούς στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Gazzetta team
Κρήτη: Καταγγελία για αστυνομική βία με τραυματισμούς στην πορεία για το Πολυτεχνείο
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η γυναίκα, «τα δύο τραυματισμένα παιδιά δεν τα άφηναν να πάνε στο νοσοκομείο ακόμα κι όταν ήρθε ο αυτόκλητος δικηγόρος και τους το είπε κι αυτός».

Ξυλοδαρμό από αστυνομικούς, στη σκιά των επεισοδίων που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της πορείας που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, παρά τις απαγορεύσεις, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου κατήγγειλε μια γυναίκα στο Creta24.gr.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Creta24.gr, η γυναίκα συμμετείχε στην πορεία κατά τη διάρκεια της οποίας όπως καταγγέλλει δύο από τους συγκεντρωμένους ξυλοκοπήθηκαν, με τον έναν μάλιστα να τραυματίζεται σοβαρά.

Όπως σημειώνει, από τα χτυπήματα των αστυνομικών ο νεαρός άνδρας υπέστη αιμάτωμα στο κεφάλι και κάκωση στον πνεύμονα. Ο τρίτος άνδρας στον οποίο, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα επιτέθηκαν οι αστυνομικοί, ήταν κάτοικος της οδού όπου βρέθηκαν οι συγκεντρωμένοι, ο οποίος βγήκε από το σπίτι του για να δει τι συμβαίνει.

Η ίδια υποστηρίζει πως παρά το γεγονός ότι οι δύο νεαροί ήταν εμφανώς τραυματισμένοι όταν προήχθησαν στο Αστυνομικό Μέγαρο, οι αστυνομικοί αρνούνταν να τους επιτρέψουν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, με τον έναν εκ των δύο να μεταφέρεται τελικά μετά από πιέσεις των προσαχθέντων και του αυτόκλητου δικηγόρου και με μεγάλη καθυστέρηση.

Στην καταγγελία της η γυναίκα αναφέρει επίσης πως οι αστυνομικοί «στρίμωξαν» τους προσαχθέντες στον εξωτερικό χώρο του Αστυνομικού Μεγάρο, μη επιτρέποντάς τους να τηρούν αποστάσεις, ενώ η διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων τους διήρκησε ώρες.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε δύο συλλήψεις και 51 προσαγωγές ενώ επέβαλε 53 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ.

Αναλυτικά η καταγγελία:

«Αρχικά, το κάλεσμα ήταν για τις 2:30μμ της Τρίτης στο Δημαρχείο. Λόγω ισχυρής παρουσίας της ΕΛΑΣ όμως, μεταφέρθηκε για το Εργατικό Κέντρο.

Λίγο μετά τις 2:30 η πορεία ξεκίνησε με περίπου 65 διαδηλωτές. Τηρούνταν οι αποστάσεις του 1.5 μέτρου και φορούσαν όλοι μάσκες.

Κινηθήκαμε μέσω της Χορτάτζη προς την Αντισμηνάρχου Βασιλάκη. Καθώς περνούσαμε τη διασταύρωση με τη Θεοτοκοπούλου, μια διμοιρία ανέβηκε από την Πορτάλιου, δημιούργησε ένα ημικύκλιο γύρω μας και μας στρίμωξε στο πεζοδρόμιο.

Μας είχαν αρχικά απλά και στεκόμασταν εκεί , στη συνέχεια άρχισαν να μας στριμώχνουν όλο και περισσότερο. Λίγα λεπτά μετά, καθώς στεκόμασταν ακίνητοι και τους παρακαλούσαμε να μη μας στριμώχνουν άλλο και να μας αφήσουν να τηρήσουμε τις αποστάσεις, όρμησαν σε ένα παιδί που κρατούσε ένα πανό και από εκεί ξεκίνησαν οι προσαγωγές. Κάθε λίγο άρπαζαν και κάποιον.

Μερικά λεπτά μετά επιτέθηκαν σε άλλο ένα παιδί και το χτύπησαν αρκετά κι εκεί χώθηκαν αρκετοί διαδηλωτές να τους εμποδίσουν. Έπεσαν δύο κρότου και αρκετά χημικά απευθείας στα πρόσωπα διαδηλωτών, από απόσταση μικρότερη του μισού μέτρου.

Μερικά δευτερόλεπτα αφού έπεσαν οι κρότου, ένας νεαρός, που μένει στη Θεοτοκοπούλου, βγήκε από το σπίτι του να δει τι γίνεται και, με το που τον είδαν, έτρεξαν πάνω του 5-6 της Ασφάλειας, τον έριξαν στον έδαφος, τον ξυλοκόπησαν και τον πάτησαν. Ήταν συγκλονιστικό πραγματικά το πώς ούρλιαζε από τον πόνο το παιδί.

Τον προσήγαγαν κι αυτόν και ακόμα πολλούς από τους διαδηλωτές. Από τους 65 περίπου, που ήταν στη διαδήλωση, έγιναν 45 προσαγωγές.

Αφού πήγαμε στο τμήμα, στην αρχή είχαν στριμώξει 31 άτομα κάτω από το στέγαστρο της εισόδου του μεγάρου και δεν μας άφηναν να κρατήσουμε αποστάσεις, όσο κι αν τους παρακαλούσαμε. Μια κοπέλα με άσθμα προσπάθησε να πάει λιγάκι στην άκρη γιατί δε μπορούσε να αναπνεύσει και την έσπρωξαν πίσω.

Μερικά λεπτά μετά οδήγησαν τους 31 στο γκαράζ και προσπάθησαν να μας βάλουν μέσα στην κλειστή αίθουσα του κρατητηρίου. Μετά από πολλή πίεση, τους πείσαμε να μας αφήσουν τουλάχιστον στον ανοιχτό χώρο απέξω. Σιγά σιγά έφερναν κι άλλους, μέχρι που γίναμε 45. Προφανώς αν και ανοιχτός χώρος, ήταν πολύ μικρός για να τηρήσουν 45 άτομα αποστάσεις.

Τα δύο τραυματισμένα παιδιά δεν τα άφηναν να πάνε στο νοσοκομείο ακόμα κι όταν ήρθε ο αυτόκλητος δικηγόρος και τους το είπε κι αυτός. Μετά από πίεση δική μας είπαν οκ και πήραν το ένα παιδί πάνω μόνο του σε κάποια αίθουσα του μεγάρου. Περίπου ένα μισάωρο μετά που τον πήραν, κι ενώ το ασθενοφόρο είχε έρθει, τον κρατούσαν ακόμα εκεί

Περίπου 1.30 ώρα μετά που μας πήγαν στο μέγαρο, άρχισαν να μας βγάζουν ανά δύο για εξακρίβωση στοιχείων και να μας αφήνουν. Εγώ έφυγα δύο ώρες μετά που μπήκα και ήταν ακόμα μέσα μια δεκαριά άτομα, ίσως παραπάνω.

Ωστόσο μαζεύτηκε αρκετός κόσμος έξω από το μέγαρο και φώναζε συνθήματα. Υπήρξε μια μικρή συμπλοκή κι εκεί, αλλά δεν εξελίχθηκε

Τελευταίο νέο που είχα είναι ότι και οι 45 έφαγαν πρόστιμο, απλή προσαγωγή, καμία σύλληψη. Αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι αφού έφυγα δεν συνέλαβαν κάποιον.

Ο ένας εκ των δύο τραυματιών έχει εσωτερικό αιμάτωμα στο κεφάλι, του φόρεσαν κολάρο και έπαθε και κάκωση στον πνεύμονα. Το thepressproject λέει πως ο δεύτερος που τις έφαγε ήταν ντελιβεράς που σταμάτησε στο σημείο. Προσωπικά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω γιατί μέσα στο χαμό δεν είδα».