Ενημέρωση Μαγιορκίνη-Παπαευαγγέλου: «Μας περιμένει δύσκολη εβδομάδα» (vids)

Gazzetta team
Ενημέρωση Μαγιορκίνη-Παπαευαγγέλου: «Μας περιμένει δύσκολη εβδομάδα» (vids)
«Η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζουν επίσης η Δράμα και η Πέλλα, ανέφερε ξεκινώντας τη ενημέρωση για τον κορονοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

Δυστυχώς το 2ο κύμα καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα, σημείωσε η λοιμωξιολόγος η οποία επισήμανε ότι η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη αλλά είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την μετάδοση.

Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα.

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο νέους ανθρώπους, μάχιμους γιατρούς» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω, «είμαστε όλοι ευάλωτοι».

Η κα Παπαευαγγέλου, αφού έδωσε ορισμένα στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας, σημείωσε πως παραμένει υψηλός σε Αττική και Θεσσαλονίκη με 492 και 491 κρούσματα αντίστοιχα. Τριψήφιος είναι ο αριθμός στη Δράμα με 147 και στην Πέλλα με 122. «Χάσαμε μάχιμους συναδέλφους μας γιατρούς. Αυτό μας δείχνει πως ο καθένας μας είναι ευάλωτος» είπε η λοιμωξιολόγος για τον θάνατο του γιατρού της Βουλής, αλλά και του γιατρού στην Κρήτη τις τελευταίες ημέρες.

«Μας περιμένει δύσκολη εβδομάδα»

«Μας περιμένει μια ακόμη δύσκολη εβδομάδα. Είδαμε εκθετική αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ, ο μέσος όρος έχει μειωθεί στα 64 έτη και οι γιατροί αναφέρουν πως βλέπουν νέους να διασωληνώνονται» σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως σημειώνεται διπλασιασμός στον μέσο όρο θανάτων.

Η μεγάλη διασπορά σε όλη την επικράτεια συνεχίζεται και το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο. «Είναι στο χέρι μας να το μετριάσουμε» είπε η κα. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ωστόσο πως ο μέσος όρος των ασθενών υπολογίζεται πλέον στα 42 χρόνια. Τόνισε δε πως την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε διάδοση του ιού σε παραπάνω από 2.500 ασθενείς άνω των 60 ετών.

«Ελπίζουμε την επόμενη Δευτέρα να χαμογελάμε»

«Πρέπει να δείξουμε άμεσα, σήμερα, τώρα, την απαραίτητη σύνεση και να τηρούμε σχολαστικά την καθολική χρήση της μάσκας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποξενωθούμε, να φοβόμαστε τον διπλανό μας» είπε η λοιμωξιολόγος.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου εμφανίστηκε αισιόδοξη, λέγοντας πως ελπίζει την επόμενη Δευτέρα θα μπορούμε να χαμογελάμε και να ελπίζουμε να μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Βλέπουμε μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης γεγονός που μας βοηθά να πιστεύουμε πως θα αρχίσουμε να αίρουμε κάποιους περιορισμούς» είπε.

Γιατί έκλεισαν τα δημοτικά σχολεία

Η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε όμως και στην απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων. Η ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι χαμηλή, ιδιαίτερα όταν το πρώτο κρούσμα είναι παιδί κάτω των 9 ετών, σημείωσε και πρόσθεσε πως δεν είναι γνωστό για πιο λόγο τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον κορονοϊό.

Ωστόσο, παρέθεσε στοιχεία επιστημονικής έρευνας που έδειξαν πως άνθρωποι με λοίμωξη από άλλους παρόμοιους κορονοϊούς έχουν αντισώματα που προσφέρουν προστασία και στον νέο κορονοϊό. Στην ίδια έρευνα, τα παιδιά είχαν σημαντικά πιο αυξημένα αντισώματα από κάποιους ενήλικες.

Μαγιορκίνης: «Η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης»

«Με 55 εκατομμύρια διαγνώσεις η πανδημία του covid-19 ενισχύεται σε όλο τον κόσμο» ανέφερε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό στη χώρα μας ο Γκίκας Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε ότι «περισσότερες από 650 χιλιάδες διαγνώσεις καταγράφονται πλέον ανά ημέρα σε παγκόσμια κλίμακα.

«Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας» υπογράμμισε ο καθηγητής ιατρικής «κατέληξαν περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι σε μία ημέρα».

«Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να επεκτείνεται δυναμικά έχοντας ξεπεράσει τις 14 εκατομμύρια διαγνώσεις με το αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα των 200 χιλιάδων ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν ξεπέρασαν τις 4 χιλιάδες ανά ημέρα» τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ωστόσο, «κάποια σημεία σταθεροποίησης της επιδημίας βλέπουμε στον αριθμό των νέων διαγνώσεων» επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης «σε χώρες όπως η Γαλλία, η οποία παραμένει σε περισσότερες από 30 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα, η Ισπανία με περισσότερες από 15 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα και η Ιταλία με περισσότερες από 35 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα».

Στα ζητήματα της πανδημίας στην Ελλάδα, είπε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης».

Μάλιστα, «η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε τη ηπιότερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων 30 ημερών καθώς και τη σημαντικότερη συρρίκνωση του δείκτη Rt με σημάδια ακόμα και μείωσης του ενεργού αριθμού των κρουσμάτων» υπογράμμισε ο καθηγητής Ιατρικής.

Όμως, «αυτή η διαφαινόμενη και εξαιρετικά εύθραυστη πιθανή βελτίωση δεν είναι επαρκής για να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα υγείας άμεσα και έτσι είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται οι δείκτες βαρύτητας των εισαγωγών και των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για τις επόμενες 7-10 ημέρες» στην Αθήνα, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφορικά με την Θεσσαλονίκη, είπε ότι «σε σχέση με την Αττική εξακολουθεί να έχει πενταπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο. Με απλά λόγια η Αττική αν βρισκόταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης σήμερα θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα».

Όσον αφορά τον αριθμό των διαγνώσεων και κατ' επέκταση τον αριθμό των κρουσμάτων, η Θεσσαλονίκη «δείχνει σημεία ταχύτερης σχετικά βελτίωσης από ότι η Αττική πιθανώς λόγο του γεγονότος ότι είναι μικρότερο αστικό κέντρο αλλά και του γεγονότος ότι τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν σχετικά νωρίτερα» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Εξαιτίας όμως του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που έχει και του γεγονότος ότι είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν και γι αυτό χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση» είπε με εξαιρετική έμφαση ο λοιμωξιολόγος.

Στη Θεσσαλονίκη «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα μέτρα» τόνισε ακόμα μια φορά ο κ. Μαγιορκίνης.