14χρονος μαθητής δικάζεται τη Δευτέρα για κακουργήματα: «Είναι γραμματέας 15μελούς, συνελήφθη στο σωρό»

Gazzetta team
14χρονος μαθητής δικάζεται τη Δευτέρα για κακουργήματα: «Είναι γραμματέας 15μελούς, συνελήφθη στο σωρό»
Επί τρία μερόνυχτα κρατείται στη ΓΑΔΑ ένας 14χρονος μαθητής, ο οποίος δικάζεται τη Δευτέρα (19/10) με βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος στο πλαίσιο του αυτόφωρου, καθώς συνελήφθη, όπως καταγγέλλεται, «στο σωρό», στο μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Με βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος δικάζεται τη Δευτέρα (19/10) το πρωί στο πλαίσιο του αυτόφωρου ένας μαθητής μόλις 14 ετών, ο οποίος συνελήφθη, όπως καταγγέλλεται, «στο σωρό», στο μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Το παιδί είναι από το 7ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου και σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ο μαθητής πέρασε δύο φορές από σωματικό έλεγχο και, αν και δεν έφερε οτιδήποτε παράνομο, εντέλει οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.

Είναι, μάλιστα, γραμματέας του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου του και βρέθηκε, όπως καταγγέλλεται, «τη λάθος ώρα στο λάθος σημείο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Βαγγέλης Γρηγορίου μαθητής της Γ' Γυμνασίου εκπροσωπώντας το σχολείο του θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο των μαθητών την Πέμπτη 15/10 στο κέντρο της Αθήνας.

Πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα για δεύτερη φορά πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρ' όλα αυτά όμως συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στη ΓΑΔΑ όπου με τη διαδικασία του αυτοφώρου θα δικαστεί τη Δευτέρα το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος (Δευτέρα 19/10 κτήριο 9 και ώρα 11:00).

Λίγες μέρες πριν είχε εκλεγεί στο 15μελές του σχολείου του και ψηφίστηκε από αυτό για τη θέση του γραμματέα. Αποτελεί ένα από τα ενεργά και μυαλωμένα παιδιά του σχολείου που ξεχωρίζει μέσα στη μικρή σχολική κοινότητα του γυμνασίου μας.

Η αλήθεια είναι ότι βρέθηκε στο λάθος τόπο τη λάθος στιγμή. Όχι μόνο γιατί την ώρα που ψώνιζε από μαγαζί, ο μαγαζάτορας τους πέταξε έξω, μιας και λόγω της έκρυθμης κατάστασης αποφάσισε να κλείσει. Όχι μόνο γιατί αμέσως μετά, στο σωρό, πιάστηκε χωρίς να ξέρει καν τον λόγο, χωρίς να έχει τίποτα πάνω του που να δηλώνει και να αποδεικνύει ''κακουργηματική'' πρόθεση.

Αλλά και γιατί ζει σε μία χώρα που οι ελευθερίες δοκιμάζονται, όπου οι νέοι απαγορεύεται να ομιλούν, όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης. Όπου η μόνιμη απάντηση σε οτιδήποτε είναι πρώτα η βία και μάλιστα απέναντι σε παιδιά και μετά όλα τα άλλα.

Στον Βαγγέλη περάσαν χειροπέδες την Πέμπτη. Μέχρι τη Δευτέρα θα έχει περάσει τρία άγρια βράδια φιλοξενούμενος στην ΓΑΔΑ χωρίς κανείς να μπορεί να τον δει, παρά μόνο ο δικηγόρος της οικογένειάς του. Και είναι 14 χρονών...

Ο Βαγγέλης έκανε το λάθος να ζει σε μία εποχή τεράτων. Μία επίφαση Δημοκρατίας του κορόιδευε το καλοκαίρι αυξάνοντας τον αριθμό των συμμαθητών του μέσα στην τάξη. Μετά κάποιοι τον γελοιοποιούσαν παραγγέλνοντας μάσκες που θα τον προστάτευαν σε μέγεθος ανθρώπου που ο Δαρβίνος δεν έχει καταγράψει. Μετά τον συνέλαβαν.

Η θέση του Βαγγέλη και του κάθε Βαγγέλη είναι στο σχολείο του, να μαθαίνει και να διδάσκεται από τον πλούτο της γνώσης που τον περιβάλει, να ασκεί τα δικαιώματά του και να μαθαίνει τις υποχρεώσεις του γευόμενος μια ζωή που οι ελευθερίες που γενιές πάλεψαν για να υπάρχουν θα υπάρχουν και για αυτόν.

Θέλουμε τον Βαγγέλη κοντά μας. Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών, την άμεση παύση κάθε δίωξης και την αθώωση του χωρίς αστερίσκους. Ας σταματήσει η κατατρομοκράτηση των παιδιών μας και να συμφιλιωθούμε με το αυτονόητο: Τα παιδιά μας δεν βγαίνουν τυχαία στον δρόμο. Ας τα ακούσουμε πριν να είναι αργά.

Καλούμε παιδιά και γονείς σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 11:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ο Βαγγέλης Γρηγορίου πρέπει να γυρίσει στο σχολείο του».