Συναγερμός για το Oruc Reis: Εισήλθε στην περιοχή της παράνομης Navtex, κλειστός ο πομπός του (pics & vid)

Gazzetta team
Συναγερμός για το Oruc Reis: Εισήλθε στην περιοχή της παράνομης Navtex, κλειστός ο πομπός του (pics & vid)
Παρά τη συμφωνία με την Ελλάδα για έναρξη διερευνητικών επαφών με σκοπό τον προσδιορισμό των σημείων σύγκλισης και την παραπομπή των διαφορών σε Διεθνές Δικαστήριο, το Oruc Reis πλέει ξανά προς το Καστελόριζο.

Στην θαλάσσια περιοχή την οποία η Τουρκία έχει δεσμεύσει με παράνομη Navtex η Τουρκία και περιλαμβάνει σημεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας, το «Oruc Reis».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Oruc Reis», βρίσκεται από τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας εντός της περιοχής που δεσμεύει η παράνομη τουρκική Navtex.

Το «Oruc Reis» κινείται νοτιοδυτικά, γύρω στα 30 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Αν η πορεία του παραμείνει ίδια, θα περάσει αρκετά νοτιότερα από τα 6,5 μίλια (11χλμ) που είναι το όριο της Navtex και θα κατευθυνθεί προς το νοτιοδυτικό άκρο της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πομπός του Oruc Reis παραμένει εδώ και ώρες κλειστός, μετά τον απόπλου του σκάφους από το λιμάνι της Αττάλειας.

Η νέα οδηγία που εκδόθηκε από την Αττάλεια, αναφέρει πως το σκάφος θα κινηθεί από σήμερα και για τις επόμενες δέκα ημέρες νότια του Καστελόριζου. Το Oruc Reis συνοδεύουν τα πλοία Ataman και Cengiz Han.

Να υπενθυμίσουμε πως αύριο Τρίτη (13/10) θα επισκεφθεί Αθήνα και Λευκωσία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με Αναστασιάδη, Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη και Δένδια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διεθνής Τύπος ήδη σχολιάζει ότι η Τουρκία στέλνει ξανά το πλοίο στο Καστελόριζο, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο ίδιος ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει την απόσυρση του Oruc Reis ως κίνηση καλής θέλησης.

Τι αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της» ανέφερε μεταξύ άλλων το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Άγκυρα: «Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis – Μαξιμαλιστικές οι θέσεις της Ελλάδας»

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε μετά από ένα μήνα συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 βρίσκονται εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο πεδίο της Τουρκίας και η ηπειρωτική Ελλάδα είναι 425 χιλιόμετρα μακριά. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις αντιρρήσεις του στη δήλωσή του επί του θέματος σήμερα, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο. Είναι απαράδεκτο να αντιτίθεται στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτή η αντίρρηση βασίζεται στις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, που ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί στο κοινό από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι ο χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος. Όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα, το γεγονός ότι το Καστελόριζο δημιουργεί 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής δεν συμβιβάζεται ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι μαξιμαλιστικές.

Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι ότι θα αποσύρει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της που είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο, θα θέσει τέρμα στις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και θα μπουν σε ειλικρινή διάλογος μαζί μας, και συγκεκριμένα σε διερευνητικές συνομιλίες», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.