Οι κινήσεις των Τούρκων που αποτρέπουν μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στο Καστελόριζο

Gazzetta team
Οι κινήσεις των Τούρκων που αποτρέπουν μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στο Καστελόριζο
Μπορεί κάποια πλοία του τουρκικού στόλου να έχουν αποχωρήσει, αλλά οι δύο φρεγάτες ΜΕΚΟ κρατάνε διατηρούν τον ελληνικό συναγερμό.

Μπορεί τις τελευταίες δύο μέρες να γίνονται κινήσεις αποκλιμάκωσης από την Τουρκία στο Καστελόριζο, με αποτέλεσμα και οι ελληνικές δυνάμεις να σκέφτονται την απόσυρση κάποιων μονάδων του πολεμικού ναυτικού, όμως κάποιες κινήσεις της γειτονικής χώρας προκαλούν δεύτερες... σκέψεις.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, μπορεί κάποια πλοία να έχουν επιστρέψει στην ναυτική βάση Ακσάζ που είναι απέναντι από την Ρόδο, όμως στην θαλάσσια περιοχή γύρω από το ακριτικό νησί βρίσκονται περίπου 15 άλλα πλοία, μεταξύ των οποίων είναι φρεγάτες, κορβέτες και πυραυλάκατοι.

Τα τουρκικά πλοία

Αυτό όμως που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία είναι πως στην θαλάσσια περιοχή για την οποία εκδοθεί η προκλητική NAVTEX της Τουρκίας, υπάρχουν δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο.

Οι φρεγάτες, οι οποίες κινούνται εντός της τουρκικής ΟΑΖ, είναι τύπου ΜΕΚΟ και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου της δύναμης πυρός αλλά και των αυξημένων επιχειρησιακών δυνατότητων που διαθέτουν.

Για αυτό και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από την ελληνική φρεγάτα «Κανάρης» η οποία μέχρι πρότινος συμμετείχε στη δύναμη UNIFIL των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο και τώρα πλέει στην ευρύτερη περιοχή.

Η νέα NAVTEX

Την ίδια ώρα, η τουρκική υδατογραφική υπηρεσία εξέδωσε νέα NAVTEX για την πραγματοποίηση ασκήσεων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στον κόλπο του Ξηρού.

Η συγκεκριμένη έχει ισχύ από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ