Φτάνει νότια της Κρήτης το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ»

Gazzetta team
Φτάνει νότια της Κρήτης το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ»
Κατά το πέρασμά του αεροπλανοφόρου νοτίως της Κρήτης θα υπάρξουν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Τη διώρυγα του Σουέζ θα περάσει από αύριο Σάββατο το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», το οποίο αναμένεται να βρεθεί και στην Κρήτη.

Οι μονάδες του Π.Ν., αλλά και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) θα πραγματοποιήσουν σενάρια εκπαίδευσης όσο η ομάδα κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου πλέει στα νότια της Κρήτης, με κατεύθυνση προς τα δυτικά. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο διήλθε τη διώρυγα του Σουέζ την Τετάρτη και κατευθύνεται προς τα βόρεια και δυτικά.

Το αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται στην οριογραμμή της ελληνικής ΑΟΖ.

Η συνεργασία ανάμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό και το «Dwight D. Eisenhower» επρόκειτο να γίνει μεταξύ 2ας και 3ης Αυγούστου, ωστόσο ο πλους του αεροπλανοφόρου επισπεύστηκε. Το γεγονός δεν συνδέεται άμεσα με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα μετά την αναγγελία σεισμικών ερευνών από την Τουρκία, ωστόσο σημειώνεται ως ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν και οι ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην περιοχή, σύμφωνα με την kathimerini.gr.

Κοινές ασκήσεις με ελληνικά F-16

Στην άσκηση θα πάρουν μέρος τέσσερα ζεύγη F- 16 που θα απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Σούδας καθώς και 4 αεροσκάφη F – 18 από το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ.

Το USS Dwight D. Eisenhower φέρει περίπου 90 πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έχει πλήρωμα 5.600 άτομα.