Προσγειώθηκε στην Αθήνα πτήση από το Βελιγράδι λίγες ώρες μετά το «μπλόκο» σε Σέρβους τουρίστες (vid)

Gazzetta team
Προσγειώθηκε στην Αθήνα πτήση από το Βελιγράδι λίγες ώρες μετά το «μπλόκο» σε Σέρβους τουρίστες (vid)
Η πτήση από το Βελιγράδι που προσγειώθηκε στην Αθήνα δεν μετέφερε Σέρβους πολίτες.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (6/7), λίγες ώρες μετά το «σφράγισμα» των συνόρων με τη Σερβία, προσγειώθηκε στο Ελ. Βενιζέλος, αεροπλάνο της Air Serbia, από το Βελιγράδι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε ρεπορτάζ του Mega πρόκειται για αεροπλάνο που ήρθε από το Βελιγράδι, αλλά δεν μετέφερε Σέρβους πολίτες.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο δημοσιογράφος: «Οι εξηγήσεις που μας έδωσαν είναι πως απαγορεύονται οι πτήσεις για Σέρβους πολίτες, όχι για σέρβικα αεροσκάφη. Όπως γνωρίζουμε η Air Serbia είναι ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Σερβίας. Οπότε τα σέρβικα αεροσκάφη μπορούν να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο εδώ, της Αθήνας αλλά δεν μπορούν Σέρβοι πολίτες», ανέφερε.

«Φρένο» στους Σέρβους: Ολονύχτια «πολιορκία» στα σύνορα

Ξενύχτησαν δεκάδες Σέρβοι στον Προμαχώνα για να προλάβουν να περάσουν τα σύνορα πριν ξεκινήσει να εφαρμόζεται, από τις 6 το πρωί, η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μας. Η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα της για τουρίστες από την Σερβία μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην γειτονική χώρα. Παρά την επέλαση του κορoνοϊού όμως οι Σέρβοι πολιτικοί εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τα μέτρα που πήρε η Ελλάδα.

Η ολονύχτια αναμονή απέδωσε για αυτή την τουρίστρια από την Σερβία. Πίσω της συνωστίζονται αυτοκίνητα που ελπίζουν να προλάβουν να περάσουν στην Ελλάδα πριν σφραγιστούν τα σύνορα...

Η απόφαση της Ελλάδας να κλείσει τα σύνορα με την Σερβία μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού, δεν έπιασε τους Σέρβους στο ύπνο. Αντίθετα, ξενύχτησαν για να προλάβουν να κάνουν διακοπές.

Η χώρα μας αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα από τις 6 το πρωί μετά την έξαρση του κορονοϊού στην Σερβία με μόνη εξαίρεση όσους είχαν ουσιώδεις λόγους να περάσουν στην χώρα.

Το μέτρο θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουλίου, όμως όσοι ξενύχτησαν στον Προμαχώνα θα κάνουν διακοπές.

Οι έλεγχοι σε όσους εισέρχονται είναι εντατικοί από κλιμάκια του ΕΟΔΥ με τους τουρίστες να συμπληρώνουν και την ειδική φόρμα για την ιχνηλάτηση τους αν χρειαστεί.

Η απόφαση της χώρας μας προκαλεί και πολιτικές αντιδράσεις στην Σερβία. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας τόνισε: «Είναι δυσάρεστη και κακή απόφαση, κυρίως βλάπτει τα συμφέροντα της ίδιας της Ελλάδας».

Το όνειρο για διακοπές στην Ελλάδα ήταν αντικείμενο ακόμα και στις εκλογές στην Σερβία. «Ψηφίστε μας και θα κάνετε μπάνια στην Χαλκιδική» ήταν το σύνθημα. Και μόνο το τελευταίο δεκαήμερο πέρασαν στην Ελλάδα 13.211 Σέρβοι τουρίστες. Ετησίως την χώρα μας επισκέπτονται πάνω από 850.000 Σέρβοι.

Οι Σέρβοι όμως όπως φαίνεται δεν φρόντισαν να περιορίσουν αρκετά τον εφιάλτη του κορονοϊού για να ζήσουν ανέμελοι το όνειρο των διακοπών στην Ελλάδα.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος στην Σερβία με λιγότερο πληθυσμό από την Ελλάδα έχουν βρεθεί 16.131 κρούσματα και οι νεκροί είναι 311, ενώ στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.519 και έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα, αναφέρει το Mega.

Η επέλαση του κορονοϊού στην Σερβία

Μέσα σε 24 ώρες:

  • 302 νέα κρούσματα
  • 5 θάνατοι
  • 81 νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ

Η Πρόεδρος της Σερβίας τόνισε: «Αν ο κορονοϊός μας ταλαιπωρεί έτσι μέσα στο καλοκαίρι ποιος ξέρει τι θα γίνει το φθινόπωρο. Τώρα σχεδιάζουμε την κατασκευή ενός νοσοκομείου».

Το νοσοκομείο αναμένεται να έχει 500 ως 1000 κλίνες εντατικής θεραπείας. Είναι όπως φαίνεται το τίμημα για τον συγχρωτισμό των προηγουμένων ημερών σε πολιτικές συγκεντρώσεις όπου υποψήφιοι πήδηξαν ακόμα και μέσα στο πλήθος από την εξέδρα, αλλά και για τα κατάμεστα γήπεδα στα οποία δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ήδη στην Σερβία ένα γήπεδο ετοιμάζεται να γίνει χώρος για περιστατικά covid και 11 πόλεις είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Την ίδια ώρα πάντως η Ελλάδα αναμένεται ν ανοίξει τα σύνορα της με την Βρετανία και αυτό παρά τις εικόνες συνωστισμού που παρουσιάστηκαν το Σαββατοκύριακο στις pubs.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πάντως πως τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για την Σουηδία και οι ανακοινώσεις θα γίνουν εν καιρώ ανάλογα τα επιδημιολογικά δεδομένα.