Τσιόδρας: «Ένα από τα εμβόλια αποδείχθηκε αποτελεσματικό» (vid)

Gazzetta team
Τσιόδρας: «Ένα από τα εμβόλια αποδείχθηκε αποτελεσματικό» (vid)
Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για τα μηνύματα που έχει πάρει η επιστημονική κοινότητα έως τώρα από τον κορονοϊό, αλλά και για ένα εμβόλιο που δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα.

Ο Λοιμωξιολόγος μίλησε για τις μεταλλάξεις του ιού και τόνισε πως ο κορονοϊός «συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο», ενώ σε μια έρευνα από τις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε σε μεμονωμένο περιστατικό «μεγάλη απώλεια του υλικού του ιού». Αυτή η μελέτη κρίθηκε σημαντική από τον ΠΟΥ και «πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω μελέτη των γονιδιωμάτων του ιού», υποστήριξε ο κος Τσιόδρας.

«Όπως μελετούμε τον ιό της γρίπης, μελετούμε και τον νέο κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του. Έγιναν έλεγχοι σε περισσότερα από 7.500 άτομα σε όλο τον κόσμο και περίπου 200 μεταλλάξεις ανιχνεύθηκαν από επιστημονική ομάδα του Λονδίνου», είπε και στάθηκε στα «κύρια μηνύματα» που έχει στείλει έως τώρα η νόσος Covid-19.

Αυτά είναι:

«1. Το μεγάλο ποσοστό της διαφοροποίησης του ιού, των αλλαγών του ιού δηλαδή, βρέθηκε στις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό. Εκεί, που κυκλοφορούσε περισσότερο. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει σημαντική, παγκόσμια μετάδοση, στα αρχικά στάδια της επιδημίας και την απουσία αυτών των περίφημων "ασθενών μηδέν", ασθενών από τους οποίους ξεκινάει η επιδημία στις περισσότερες χώρες. Δηλαδή, η επιδημία ξεκινά από πολλαπλά, διαφορετικά σημεία εισόδου, πολλούς "ασθενείς μηδέν" σε κάθε χώρα.

2. Αναγνωρίστηκε πως ο ιός αναδύθηκε με βάση τα γενετικά δεδομένα στο τέλος του 2019. Τα αποτελέσματα αυτά, προσθέτουν περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα, ότι είναι πολύ απίθανο ο κορονοϊός να βρίσκεται στην κυκλοφορία στον κόσμο πολύ πριν εντοπιστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους στα τέλη του 2019 και πως υπάρχει ένας κοινός πρόγονος μεταξύ των κορονοϊών, τότε ακριβώς που πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους.

3. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, επιβεβαιώνεται αυτό που έως τώρα πιστεύουμε, πως ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενομένου. Πάντως, είναι σίγουρα λιγότερο από τη γρίπη.

4. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως ο ιός γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός.

5. Επιβεβαιώνεται σταδιακά, κι είναι πολύ σημαντικό, πως σε κάποιες περιοχές του ιού, έχουμε πολύ μικρό αριθμό μεταλλάξεων. Δηλαδή, παραμένουν σταθερές. Αυτές οι περιοχές που ο ιός παρουσιάζει πολύ λιγότερες αλλαγές. Αυτές οι περιοχές, πρέπει να μελετηθούν περισσότερο, για την διαμόρφωση νέων θεραπειών ή εμβολίων».

Όσον αφορά την εύρεση ενός εμβολίου, δήλωσε: «Ένα από τα εμβόλια που δοκιμάζεται, αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Science". Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα, που εξετάζει ένα από τα υποψήφια εμβόλια.

Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους. Αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις και τα μόλυναν με διάφορα είδη κορονοϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση, δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες.

Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία κλινική ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους. Η προσπάθεια για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο συνεχίζεται κι ευελπιστούμε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν τεστάρει πολλά τέτοια εμβόλια και θα έχει μερικά καλά δεδομένα για παραγωγή εμβολίων».

Τέλος, επισήμανε ξανά πως πρέπει «Να μείνουμε ενωμένοι και προσηλωμένοι σε μια υγιεινή συμπεριφορά με απλούς κανόνες. Την συμπεριφορά με αίσθημα ευθύνης πρέπει να την αυτοεπιβάλλουμε. Θα οδηγήσει στον περαιτέρω περιορισμό των λοιμώξεων».