Χαρδαλιάς: «1008 ώρες καραντίνας τελειώνουν το πρωί στις 6 και το στοίχημα είναι ακόμα μεγαλύτερο»

Gazzetta team
Χαρδαλιάς: «1008 ώρες καραντίνας τελειώνουν το πρωί στις 6 και το στοίχημα είναι ακόμα μεγαλύτερο»
Στην τελευταία ενημέρωση της πρώτης φάσης, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως «το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι πιο δύσκολο από το στοίχημα των προηγούμενων ημερών: Να μείνουμε ασφαλείς»!

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε συγκεκριμένα στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και τελευταία πριν την άρση των μέτρων: «Αύριο στις 6 το πρωί τελειώνουν 6 εβδομάδες καραντίνας, 42 πρωτόγνωρες μέρες, 1008 ώρες καραντίνας.

Υπάρχουν στιγμές που λέμε ότι δεν θέλουμε να υπάρξουν ξανά. Στις 6 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώνεται μια περίοδος γεμάτη αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί η πορεία του κορονοϊου. Αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι πιο δύσκολο από το στοίχημα των προηγούμενων ημερών: Να μείνουμε ασφαλείς.

Ο ιός είναι εδώ, δίπλα μας. Μπορεί να τον έχει ο καθένας. Εμείς οι ίδιοι. Αυτός ο ιός στοίχισε ζωές και ευθύνεται για την αγωνία, όλο αυτό το διάστημα. Από αύριο καλούμαστε να υψώσουμε νέο τείχος απέναντι στον ιό, που θα κρίνει την τελική έκβαση της μάχης.

Τηρούμε τους κανόνες; Πλησιάζουμε μέρα με τη μέρα στο μεγάλο μας στόχο για νίκη απέναντι στην πανδημία, προχωράμε μέρα με τη μέρα στις επόμενες φάσεις και μπορεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Δεν τηρούμε τους κανόνες; Θα γυρίσουμε πίσω. Ο κίνδυνος για έξαρση του κορονοϊού και για νέους περιορισμούς θα είναι μονόδρομος.

Σας καλώ να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Να το κάνουμε με τους όρους που έχουμε πει. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Όχι στις άσκοπες μετακινήσεις και σε εκείνες εκτός του νομού μας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζω τους κανόνες για όλους μας:

α) Πλένουμε τα χέρια, φοράμε μάσκες, τηρούμε την κοινή απόσταση.

β) Δεν φεύγουμε από το μέρος όπου ζούμε, δεν συνωστιζόμαστε.

γ) Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα Μέσα Μεταφοράς, στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, για τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής.

Δραστηριότητες ευεξίας κάτω από κωδικούς κέντρων αισθητικής που αφορούν σε μασάζ, ατομικές προπονήσεις και γιόγκα απαγορεύονται. Η οποιαδήποτε άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων θα φέρει πρόστιμα σε όλη την επιχείρηση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους που έδωσαν μια μεγάλη μάχη όλο αυτό το διάστημα της πρώτης φάσης. Στους αφανείς ήρωες των τελευταίων 6 εβδομάδων. Τους γιατρούς, τους νοσηλευτές τους φαρμακοποιούς και τους ακούραστους εργαζομένους στην καθαριότητα.

Από αύριο ξεκινάει μια νέα μάχη και είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Θα κάνουμε όλα όσα πρέπει, αλλά πρέπει να εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε πει. Είναι αδιαπραγμάτευτα αναγκαίο για να προχωρήσουμε με ασφάλεια.

Στο τέλος ο κος Χαρδαλιάς ανέφερε και τα συνολικά στοιχεία αυτών των 6 εβδομάδων: «Όλο αυτό το διάστημα είχαμε 2.626 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 1.040 είναι αυτήν τη στιγμή ενεργά. Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 1.496 (ποσοστό 56%) ήταν στην Αττική, 198 στην Κεντρική Μακεδονία, 160 στη Δυτική Μακεδονία, 94 στη Δυτική Ελλάδα, 93 στη Δυτική Μακεδονία - Θράκη. Σε Ευρυτανία, Λακωνία και Φωκίδα δεν διαπιστώθηκε κανένα κρούσμα».