Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Όσα θα ισχύουν από 4 Μαΐου

Gazzetta team
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Όσα θα ισχύουν από 4 Μαΐου
Από την Δευτέρα (04/05) και με την σταδιακή άρση των μέτραων, θα ισχύουν νέοι κανόνες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρετε για την χρήση των ΜΜΜ από εδώ και στο εξής:

- Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας για τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό.

- Υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί κατά το δυνατόν η αναγκαία φυσική απόσταση

- Αύξηση των συχνοτήτων των δρομολογίων. Στο μετρό και στον ηλεκτρικό ο χρόνος θα κατέβει στα 6 λεπτά, στο τραμ στα 8 λεπτά, ενώ στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα θα ανέλθουν την πρώτη ημέρα σε 1.000.

- Θα συνεχιστεί η συστηματική απολύμανση των χώρων των σταθμών, των καθισμάτων, του πατώματος και των χειρολαβών οχημάτων και συρμών.

- Θα υπάρξει σήμανση των σημείων αναμονής, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

- Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με εξαίρεση των ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

- Διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση και κατανομή σε τρεις ζώνες: 7, 8 και 9 το πρωί.

- Έχει τονιστεί στους πολίτες να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις με τα ΜΜΜ και για όσους δεν είναι εφικτό αυτό κατά τις ώρες αιχμής, αυτό να γίνεται για τη μετάβαση στο χώρο εργασίας κι εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα κίνησης με άλλο πρόσφορο μέσον. Όσοι μπορούν, να χρησιμοποιούν δικό τους μέσον, να το έχουν πρώτη τους επιλογή.

- Καμία μετακίνηση αν υπάρχουν συμπτώματα ίωσης, έστω και ήπια.

- Παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τον Μάιιο και από 4 Μαΐου την δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού στην μετακίνηση με ΙΧ.

- Για την μεταφορά πολιτών με ταξί, συνεχίζεται να εφαρμόζεται ο κανόνας, ο οδηγός με έναν επιβάτη, με εξαίρεση γονείς με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

- Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αθηνών (Πειραιάς - Κιάτο, Πειραιάς - Αεροδρόμιο, Αθήνα - Χαλκίδα και Άνω Λιόσια - Κορωπί) τίθεται σε πλήρη λειτουργία.

- Όλοι οι χρήστες μέσων μαζικής μεταφοράς που είχαν προπληρώσει κάρτες, τις οποίες δεν χρησιμοποίησαν λόγω των μέτρων περιορισμού, θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν αντίστοιχες πιστώσεις μετά το πέρας των μέτρων για την πανδημία. Όλοι οι κάτοχοι μηνιαίων, 3μηνιαίων, 6μηνιαίων και ετήσιων καρτών, μετά τη λήξη των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων θα δικαιούνται πίστωση ίσης αξίας. Το δικαίωμά αυτό θα ενεργοποιηθεί με την αγορά νέας κάρτας.

- Για τις αγορές ετήσιων καρτών, μετά τη λήξη των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και έως το τέλος του 2020, αποφασίστηκε να δοθεί και επιπλέον έκπτωση 10%.

- Τα ΚΤΕΟ ανοίγουν με τον τεχνικό έλεγχο να γίνεται κατόπιν ραντεβού. Ελεγκτές, προσωπικό, αλλά και οι οδηγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με γάντια και μάσκες.