Ο Τσιόδρας μίλησε για «πειραματική θεραπεία με πλάσμα» (vid)

Gazzetta team
Ο Τσιόδρας μίλησε για «πειραματική θεραπεία με πλάσμα» (vid)
Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για έρευνα - μελέτη που γίνεται, με σκοπό να διαπιστωθεί αν το πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό, μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν μολυνθεί σοβαρά.

Θεραπεία με πλάσμα

«Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως 2, με συντονιστή τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο.

Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των 7 συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή την εβδομάδα, με σκοπό να προχωρήσει άμεσα.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως καταλαβαίνετε, λειτουργεί με λίστα εθελοντών, που ήταν θετικοί για τον ιό, έχουν αναρρώσει και δεν έχουν συμπτώματα κι είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην πατρίδα μας, με όλους τους κανόνες της επιστήμης, είναι σημαντική, αλλά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε για τα αποτελέσματά της ή τη χρήση της, σαν υλικού μέσου θεραπείας για σοβαρά αρρώστους.

Αν αποδειχθεί αποτελεσματική, θα είναι ένα ακόμα θεραπευτικό όπλο στα χέρια των γιατρών μας».

Αντισώματα και «ανοσία της αγέλης»

«Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων, που ανακοινώνονται από κάποιες χώρες, τουλάχιστον 60 τέτοια τεστ είναι υπό ενεργό έλεγχο και υπό αξιολόγηση, σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ανάλογα την αξιοπιστία τους, θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, όπως ορίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και η εργαστηριακή της επιτροπή.

Με τα ως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορονοϊούς, φαίνεται πως μετά από λοίμωξη με το νέο ιό, οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας, κάποιοι πιο σημαντικό από τους άλλους. Φαίνεται διάρκεια αυτής της απάντησης με τα αντισώματα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουμε από άλλους κορονοϊούς, θα κρατήσει τουλάχιστον ένα έτος, με πιθανή μείωση μετά.

Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα κι ότι η προστασία διαρκεί ένα έτος ή περισσότερο, τότε, η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε δεδομένο πληθυσμό, θα οδηγήσει στη συσσώρευση της λεγόμενης "ανοσία της αγέλης".

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη, ένα ευαίσθητο στη λοίμωξη πρόσωπο, και αν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης, θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμα και χωρίς υπόλοιπα μέτρα, για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως, μέχρι να εξασθενήσει η ανοσία, αν δεν εξαφανιστεί ή γεννηθούν αρκετά νέα άτομα, που είναι ευαίσθητα στη λοίμωξη».

Επαναλοίμωξη

«Σχετικά με την πιθανότητα επαναλοίμωξης, θα σας πω ότι αυτό που ανέφεραν οι Νοτιοκορεάτες συνάδελφοι, αφορούσε ασθενείς που ελέγχθησαν ξανά θετικοί για τον ιό, ενώ αρχικά είχαν αρνητικό έλεγχο, είχαν αναρρώσει, αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων, αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού, χωρίς να μολύνει και να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού, στον οργανισμό ενός ανθρώπου.

Ομάδα του ΠΟΥ θα διερευνήσει αυτά τα δεδομένα και αν αφορούν αληθινή επαναλοίμωξη. Μάλλον όχι.

Η ανίχνευση του ιού με PCR, μετά τις 2-3 εβδομάδες που έχει περάσει κάποιος τη νόσο, γνωρίζουμε εμείς οι επιστήμονες ότι δεν ισοδυναμεί με μετάδοση και αυτό φαίνεται να τεκμηριώνεται κι από δημοσιευμένα δεδομένα από μεγάλες ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού».

Έλεγχοι σε γηροκομεία

Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για τις ευπαθείς ομάδες, που είτε μένουν σπίτι με άλλα άτομα της οικογένειας, είτε είναι σε γηροκομείο.

Στάθηκε ειδικά στα γηροκομεία και όσα έγιναν τις τελευταίες 48 ώρες, μετά από κλιμάκια που μετέβησαν εκεί για ελέγχους

Τόνισε πως «οι ευπαθείς ομάδες παραμένει η κύρια πληθυσμιακή ομάδα που πρέπει να προστατευτεί», ενώ πρόσθεσε ότι:

«Όλοι οι θετικοί ασθενείς απομακρύνθηκαν από την δομή. Τα μόνα άτομα που μπορούν να τα επισκέπτονται είναι το προσωπικό, το οποίο θα ελέγχεται.

Θα υπάρχει μόνιμη χρήση μάσκας και πλύσιμο χεριών. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων του ιού ή της οικογένειάς του προσωπικού, δεν θα πηγαίνει στην εργασία του».

Τέλος, συμπλήρωσε πως «το ότι είμαστε σε αυτή την κατάσταση, είναι γιατί από τον Ιανουάριο δουλεύουμε εντατικά, χωρίς να πιστεύουμε στην τύχη ή τον καλό καιρό. Είναι επιτυχία όλων μας αυτό που έχουμε καταφέρει και σχετίζεται με κάποια από τα μέτρα που έγκαιρα ελήφθησαν. Επίσης, δόθηκε χώρος και χρόνος για να αντέξει το σύστημα υγείας».