Χαρδαλιάς: «Αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες στην Μύκονο μετά το κρούσμα κορονοϊού» (vid)

Gazzetta team
Χαρδαλιάς: «Αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες στην Μύκονο μετά το κρούσμα κορονοϊού» (vid)
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες λόγω του κορονοϊού, γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνουνε προσηλωμένοι στον στόχο και ενωμένοι.

Σε καραντίνα για 14 ημέρες έχει τεθεί η δομή φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματος covid-19 σε γυναίκα, φιλοξενούμενη της δομής.

Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι 23 από αυτούς είναι θετικοί στον κορονοϊό, χωρίς να νοσούν και να έχουν συμπτώματα.

Πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» - 119 δείγματα θετικά

Πραγματοποιήθηκε έλεγχος και στους 380 επιβαίνοντες στο πλοίο. Βρέθηκαν 119 δείγματα θετικά στον Covid-19, 259 αρνητικά και 2 ακατάλληλα όπου και θα επαναληφθεί ο έλεγχος. Ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε σήμερα το πλοίο για να πάρει δείγματα από επιφάνειες και το σύστημα κεντρικού κλιματισμού.

Αποφασίστηκε ο ελλιμενισμός του πλοίου, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας σε ειδική προβλήτα με αποκλεισμένη περίμετρο. Όσα μέλη του πληρώματος ήταν αρνητικοί θα επαναπατριστούν αφού πρώτα μεταφερθούν σταδιακά τις επόμενες 36 ώρες σε ξενοδοχεία της Αθήνας και οι θετικοί στον ιό θα παραμείνουν σε υγειονομική απομόνωση εντός του πλοίου για 14 μέρες.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς θα υπάρχει συνεχής ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και γι αυτό στην αποβάθρα θα τοποθετηθεί ειδική τέντα προκειμένου οι υγειονομικοί που επισκέπτονται το πλοίο να φορούν την ειδική ενδυμασία. Όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο είναι χωρίς συμπτώματα και δεν υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη της υγείας τους. Σε συνεργασία με την πλοιοκτήτρια εταιρία αύριο θα ενημερωθούν και οι οικογένειες.

Κρούσμα κορονοϊού στη Μύκονο

Προσήλθε πριν από δύο 24ωρα με συμπτώματα, γυναίκα 69 ετών στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου όπου και έγιναν όλες οι σχετικές εξετάσεις και βρέθηκε θετική στον ιό Covid-19. «Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της ιχνηλάτησης που ακολουθήθηκε και προκειμένου να αποφευχθεί φαινόμενο επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή της νόσου αποφασίστηκε η αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών στο νησί για 14 μέρες».

Ο κ. Χαρδαλιάς απηυθηνε έκκληση στους κατοίκους του νησιού να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς «η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη». Όπως είπε «χρήζει άμεσης αντιμετώπισης», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την λήψη επιπλέον μέτρων εφόσον χρειαστεί.

Τέλος ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της σώματος κ. Τασούλα, να διατεθούν 8 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Βουλής για την δημιουργία 50 πλήρως εξοπλισμένων ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Έκλεισε την ενημέρωση με την φράση του πρωθυπουργού: «Είμαστε στο τέλος της αρχής» επαναλαμβάνοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες και κάθε μέρα που περνάει απαιτείται μεγαλύτερη αυτοπειθαρχία για να συνεχίσουμε να παραμένουμε στο σπίτι.