Ανησυχητική εμπιστευτική αναφορά της Frontex: Οι ροές θα αυξηθούν

Gazzetta team
Ανησυχητική εμπιστευτική αναφορά της Frontex: Οι ροές θα αυξηθούν
Εμπιστευτική αναφορά της Frontex προβλέπει επιδείνωση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Στην αναφορά, που διαβαθμίζεται ως εσωτερική και εμπιστευτική, τονίζεται πως αναμένονται μαζικές μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, μετά το άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία.

«Θα είναι δύσκολο να σταματήσουν οι μαζικές ροές των ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει μέχρι εκεί» και κατά συνέπεια «η πίεση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί ακόμη και αν οι τουρκικές αρχές δράσουν κατά τρόπον ώστε να αποτρέψουν την διάβαση των συνόρων», σημειώνεται στην αναφορά.

Η έκθεση της Frontex που θα διαβιβαστεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, αναφέρει πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επηρεάσει σημαντικά τις τελευταίες εξελίξεις: «Τα νέα που έχουν διαδοθεί εκεί, αυξάνουν την πιθανότητα μαζικής μετακίνησης από την Τουρκία προς τα σύνορα της Ευρώπης».

H στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης

Η κυβέρνηση αναβαθμίζει τη στρατηγική αποτροπής, παγώνοντας τις αιτήσεις ασύλου για τον επόμενο μήνα και επιδιώκοντας να δεσμεύσει την Ε.Ε. στη στρατηγική έκτακτης ανάγκης που αναπτύσσει.

Αναβαθμίζει ριζικά τη στρατηγική αποτροπής η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφάσισε τη λήψη μιας δέσμης μέτρων, με κεντρική αιχμή το μήνυμα αποτροπής που στέλνεται προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι συγκεντρωμένοι τόσο στα χερσαία σύνορα του Έβρου όσο και στα τουρκικά παράλια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της» σημειώνει το State Department με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Έβρου.

Πηγή: reader.gr