Ο Mr Bitcoin για το ενδεχόμενο έκδοσής του: «Απαιτώ η Ελλάδα να τηρήσει τη νομιμότητα» (vid)

Gazzetta team
Ο Mr Bitcoin για το ενδεχόμενο έκδοσής του: «Απαιτώ η Ελλάδα να τηρήσει τη νομιμότητα» (vid)
Mε ασθενοφόρο (καθώς νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο) και συνοδευόμενος από ειδικούς φρουρούς προσήλθε το πρωί της Τετάρτης ο Αλεξάντερ Βίνικ στον Άρειο Πάγο για να παραβρεθεί αυτοπροσώπως στη συζήτηση του τελευταίου αιτήματός του ενώπιον του ανώτατου ελληνικού δικαστηρίου.

Ο επονομαζόμενος και ως «Mr Bitcoin» μίλησε αποκλειστικά στο euronews και έκανε έκκληση στην ελληνική δικαιοσύνη να αφεθεί ελεύθερος ή τουλάχιστον να εκδοθεί στην χώρα του, τη Ρωσία.

«Εξακολουθώ να ζητάω από την ελληνική κυβέρνηση την τήρηση των δικαιωμάτων μου. Και δεν παρακαλώ μάλιστα. Απαιτώ από την ελληνική δικαιοσύνη να τηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρακαλώ να τύχω αμερόληπτης συμπεριφοράς μόνο και μόνο επειδή είμαι Ρώσος. Θέλω να σας θυμίσω ότι η Ρωσία και η Ελλάδα είναι φιλικές χώρες με μακραίωνες παραδόσεις φιλίας και κοινής πορείας και για αυτό ζητάω να τύχω ανθρώπινης μεταχείρισης», είπε ο Βίνικ.

Ο Βίνικ αρνήθηκε κάθε κατηγορία σε βάρος του και είπε: «Εγώ πιστεύω ότι αν είμαι αθώος ή όχι πρέπει να κριθεί με βάσει τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδιας και όχι με κριτήριο τη νομοθεσία μιας χώρας με την οποία δεν έχω καμία σχέση και την οποία δεν έχω καν επισκεφθεί (εννοώντας τις ΗΠΑ και τη Γαλλία)».

Για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ ερίζουν ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία. Ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει για όλα τα αιτήματα θετικά.

Συνήγορος υπεράσπισής του είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία σχολίασε στο euronews: «Η υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ είναι μια περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Ο Αλεξάντερ κρατείται εδώ και 27 μήνες χωρίς δίκη, και χωρίς να του έχουν αποδοθεί ποινικές κατηγορίες. Ζητούμε από τον δικαστήριο να τον αφήσει ελεύθερο. Δεν έχει κάνει κανένα έγκλημα πέρα από το ότι μέσω της τεχνογνωσίας του διευκόλυνε την οικονομική ελευθερία των πολιτών».

Η υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ απασχόλησε και την συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδριας με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα. Η απόφαση για το τελευταίο του αίτημα, που συζητήθηκε την Τετάρτη ενώπιον του Αρείου Πάγου, αναμένεται το επόμενο διάστημα.