Βαγγέλης Γιακουμάκης: Ξεκίνησε η δίκη των 9 Κρητικών, συγκλόνισε ο πατέρας του άτυχου φοιτητή (pics & vid)

Gazzetta team
Βαγγέλης Γιακουμάκης: Ξεκίνησε η δίκη των 9 Κρητικών, συγκλόνισε ο πατέρας του άτυχου φοιτητή (pics & vid)
Ξεκίνησε το πρωί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων η δίκη των 9 Κρητικών, πρώην σπουδαστών στη Γαλακτοκομική Σχολή, οι οποίοι κατηγορούνται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του άτυχου Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την εξέταση της Μαρίας Φρονιμάκη, μητέρας του Βαγγέλη, η οποία εμφανίστηκε συντετριμμένη στο δικαστήριο.

Όπως είπε, στις 5 Φεβρουαρίου του 2015, μία μέρα πριν από την εξαφάνιση του παιδιού της, είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο και της είχε πει πως θα πήγαινε στο Ρέθυμνο για το Καρναβάλι.

«Τίποτε δεν προμήνυε το κακό», είπε η μάνα, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων, η κ. Φρονιμάκη ανέφερε ότι μετά την εξαφάνιση του υιού της πληροφορήθηκε για τις «παραβατικές συμπεριφορές των κατηγορουμένων, μέσα και έξω από την Σχολή».

Επίσης, κατέθεσε πως ο γιός της, κατά το 1ο έτος των σπουδών του, και λίγο πριν η Διοίκηση αποφασίσει να του αλλάξει δωμάτιο, της είχε πει πως κάποιοι συμφοιτητές του έβαλαν χρώμα στο σαμπουάν και ότι με την πετσέτα του σφουγγάρισαν το πάτωμα.

«Ήταν ένα παιδί που δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα. Έγινε στόχος για να περνάν κάποιοι την ώρα τους. Έτσι είναι οι φίλοι;» κατέθεσε η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Μαρία.

Σύμφωνα με την ίδια, μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη, η παρέα των Κρητικών που κατηγορείται για τα βασανιστήρια σε βάρος του φοιτητή «στην αρχή ερχόταν δίπλα μας, να βοηθήσουν την έρευνα. Όταν αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι συνέβαινε τότε εξαφανίστηκαν. Δεν τους ξαναείδαμε».

Σύμφωνα με την κυρία Γιακουμάκη, η υπεύθυνη της Εστίας είχε επικοινωνήσει με την οικογένεια για να ενημερώσει πως ο Βαγγέλης αντιμετώπιζε προβλήματα στη Γαλακτοκομική Σχολή. Αργότερα, σύμφωνα με την κυρία Γιακουμάκη, ο Βαγγέλης θέλησε να υποβαθμίσει τα γεγονότα.

Συγκλόνισε ο πατέρας του Βαγγέλη: «Θέλω να μάθω γιατί έχασα τον γιο μου»

Ο πατέρας του Βαγγέλη, Ανδρέας Γιακουμάκης, μέσα σε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, απευθυνόμενος στο δικαστήριο, είπε: «Τέσσερα χρόνια πάω και έρχομαι και δεν ξέρω γιατί. Δεν ξέρω γιατί έχασα τον γιό μου. Αυτό θέλω να το μάθω».

«Ο Βαγγέλης μου ήρθε σε ένα μαγαζί με ανήθικους. Μας απέκρυψαν πράγματα από τη Σχολή. Θέλω να μάθω γιατί έχασα το παιδί μου. Μου μίλησαν για φιλίες, για αξιοπρέπεια. Ο Βαγγέλης μου τους συμπατριώτες του τους λογάριαζε γιατί έτσι έχουμε μάθει εμείς οι Κρητικοί. Από πότε ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια και η ευγένεια λογίζονται ως μειονεκτήματα;», είπε ενώπιον του δικαστηρίου ο κ. Γιακουμάκης.

«Το παιδί μου αυτές τις αξίες είχε. Ένιωθε ντροπή να πει ότι τον προσβάλλουν οι άλλοι, γιατί ήταν Κρητικός. Εγώ νόμιζα ότι όλοι αυτοί ήταν δίπλα του, ένιωθα ότι ήταν πατριώτες. Όταν έμαθα τι περνούσε το παιδί μου από Κρητικούς, πίστεψα ότι είμαι από άλλον πλανήτη, όχι από την Κρήτη. Δεν έχουν τέτοια συμπεριφορά οι Κρητικοί. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι αυτά τα παιδιά καθημερινά βασάνιζαν το παιδί μου», κατέθεσε ο κ. Γιακουμάκης σύμφωνα με το STAR.

Η δίκη συνεχίστηκε με τις καταθέσεις της αδελφής του Βαγγέλη, Ελένης, και μιας πρώην σπουδάστριας στη Σχολή.

Η υπερασπιστική γραμμή όσων κατηγορούνται στηρίχθηκε στο ότι ήταν «υπερβολικά τα όσα ακούστηκαν και καταγράφηκαν μετά την εξαφάνιση του νεαρού σπουδαστή».

Το δικαστήριο διεκόπη και θα συνεχιστεί την Τετάρτη, 10 Απριλίου. Συνολικά, έχουν κληθεί να καταθέσουν 20 μάρτυρες. Σήμερα, δύο από αυτούς δεν εμφανίστηκαν και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή τους το πρωί της Τετάρτης.

Το κατηγορητήριο των 9 Κρητικών

Οι εννέα νεαροί αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της πρόκλησης σωματικών βλαβών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του 20χρονου σπουδαστή, γεγονότα τα οποία συνέβησαν στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων πριν από τον θάνατό του.

Στο κατηγορητήριο καταγράφονται 23 περιστατικά κακοποίησης του Βαγγέλη Γιακουμάκη από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015, κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στη Γαλακτοκομική Σχολή.

Μετά τα μεσάνυχτα της 25ης Ιανουαρίου 2015, σε διάδρομο της εστίας της Σχολής, ένας από τους κατηγορούμενους φέρεται ότι κυνήγησε τον Γιακουµάκη κρατώντας ένα χοντρό κόκκινο ύφασμα το οποίο πέρασε στον λαιμό του σαν θηλιά και τραβώντας τον βίαια προς τα πίσω, τον μετέφερε σε δωμάτιο και μαζί µε άλλους πέντε συγκατηγορουμένους του άρχισαν να τον χτυπούν, πετώντας τον µε δύναµη ο ένας πάνω στον άλλον και πάνω στην ντουλάπα του δωµατίου, είναι ένα από τα περιστατικά.

Επίσης ο ίδιος κατηγορούμενος με τη συνδρομή ακόμα τριών ατόμων δικάζονται, έπιασε με τη βία τον Βαγγέλη και στη συνέχεια τον έβαλε στο δωμάτιο του, «τον έδεσε στο πάτωµα µε ένα µακρύ χοντρό σχοινί και τον χτύπησε επανειλημμένα στο πρόσωπο, τόσο µε τα χέρια του όσο και µε µια βούρτσα που γυαλίζουν τα στιβάνια (µπότες), προξενώντας έτσι σ’ αυτόν µώλωπες και εκδορές».

Τον Ιανουάριο του 2014 «τέσσερις κατηγορούμενοι φέρονται ότι έριξαν τον 20χρονο στο κρεβάτι του και έπεσαν πάνω του χτυπώντας τον παράλληλα σε όλο το σώµα, προξενώντας έτσι σε αυτόν µώλωπες και παροδική ασφυξία».

Τον Νοέμβριο του 2014, δύο κατηγορούμενοι «φέρονται να τύλιξαν με κολλητική ταινία το κεφάλι του Βαγγέλη και τον χτύπησαν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων».

Εξι από τους κατηγορουµένους, ενώ βρίσκονταν στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, τον ωθούσαν βίαια και «τον χτυπούσαν αιφνιδιαστικά και µε σφοδρότητα στον αυχένα, τον τράχηλο και το πρόσωπό του».

Επίσης έξι από τους κατηγορουμένους φέρονται να κλείδωσαν τον Βαγγέλη σε ντουλάπα εντός δωματίου της εστίας και τον ανάγκασαν να τραγουδά, ενώ του πετούσαν κέρματα.

Στα τέλη του 2014, ένας από τους κατηγορουμένους φέρεται να εκσφενδόνισε από μικρή απόσταση τρία μήλα στο πρόσωπο του Βαγγέλη, με ένα να τον πετυχαίνει στο κεφάλι και να του προκαλεί μώλωπες.

Τον Ιανουάριο του 2015, τρεις κατηγορούμενοι φέρονται ότι επανειλημμένα έσπρωχναν από το κάθισμα και χτυπούσαν στο πρόσωπο τον Βαγγέλη ενώ βρισκόταν στο λεωφορείο, κατά τη διάρκεια επιστροφής από Θεσσαλονίκη, όπου είχαν μεταβεί οι σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής στα πλαίσια εκδρομής.

Μέσα στο χρονικό διάστημα όπου έλαβαν χώρα τα προαναφερθέντα περιστατικά, ένας από τους κατηγορουμένους φέρεται να έριξε καυτό νερό στον λαιμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη κατά τη διάρκεια διαλείμματος, ότι τον πάτησε με πρόθεση με το τακούνι από τις μπότες που φορούσε στα δάχτυλα του ποδιού.

Επίσης ο ίδιος κατηγορούμενος φέρεται να χτύπησε τον Βαγγέλη επανειλημμένα στη κνήμη του ποδιού ενώ φορούσε τις μπότες.

Ο συγκεκριµένος, µαζί µε άλλους τρεις συγκατηγορουµένους του, σύµφωνα µε τη δικογραφία, «κρέµασε µε τη βία τον Βαγγέλη Γιακουµάκη και για αρκετή ώρα από το παράθυρο του διαδρόµου, στον δεύτερο όροφο της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων».

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, Γιώργος Κοκοσάλης και Γιάννης Χατζηδάκης, δήλωσαν πως οι εννέα που οδηγούνται σε δίκη υπέστησαν bullying. «Το πραγματικό bullying το έχουν υποστεί οι ίδιοι και οι οικογένειές τους» αναφέρουν οι κατηγορούμενοι και αρνούνται ότι βιαιοπράγησαν.

Υπενθυμίζεται πως ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015 και εντοπίστηκε νεκρός στις 15 Μαρτίου.