Συνολάκης για το τσουνάμι στην Ινδονησία: Παρόμοιοι κίνδυνοι για την Σαντορίνη

Gazzetta team
Συνολάκης για το τσουνάμι στην Ινδονησία: Παρόμοιοι κίνδυνοι για την Σαντορίνη
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης σημείωσε πως μία έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, παρόμοια με αυτή του Κρακατόα στην Ινδονησία, θα μπορούσε να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα.

«Η ηφαιστειακή έκρηξη που έγινε στην Ινδονησία και προκάλεσε το τσουνάμι είναι αυτού του είδους που μπορεί να γίνει σε μερικές χιλιάδες χρόνια στη Σαντορίνη και να προξενήσει μια υποθαλάσσια κατολίσθηση», τονίζει ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, σε ραδιοφωνική τοποθέτησή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, «κάποια στιγμή και η Nέα Καμμένη θα σηκωθεί προς τα πάνω θα κάνει έκρηξη και οι κατολισθήσεις θα κάνουν τσουνάμι».

«Δεν υπάρχει δικαιολογία ότι ήταν απροετοίμαστοι στην Ινδονησία. Το ηφαίστειο ήταν ενεργό εδώ και μήνες. Υπάρχουν και φωτογραφίες από τις εκρήξεις του» και σημείωσε ότι «όλες οι παράκτιες περιοχές στα στενά έπρεπε να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο καθηγήτης Φυσικών Καταστροφών.

«Οι συνθήκες ήταν οι χειρότερες δυνατές. Ήταν βράδυ και κανείς δεν μπορούσε να δει τις διαφορές στη στάθμη της θάλασσας και έτσι να καταλάβει ότι έρχεται τσουνάμι», κατέληξε ο Κώστας Συνολάκης, τονίζοντας πως ότι όλα ξεκινούν όταν οι άνθρωποι δεν σκέφτονται το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Πηγή: reader.gr