Ο μαυραγορίτης που ζει δίπλα μας

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Ο μαυραγορίτης που ζει δίπλα μας
Η οικεία φιγούρα που συναντάς καθημερινά του μανάβη, του μπακάλη, του βενζινά και του φούρναρη, ας μπει στο μικροσκόπιο μαζί με τον κορονοϊό.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Δεν είναι το απρόσωπο Κράτος, ένας μακρινός θεσμός που εύκολα βρίζουμε και καταριόμαστε. Δεν είναι ο Νόμος, οι Αρχές, η δαιμονοποιημένη Εξουσία που θα μας κατεβάσει στο δρόμο να διαδηλώσουμε, να σπάσουμε, να ανάψουμε φωτιές. Είναι ο παλιός συμμαθητής μας, είναι ο συγγενής μας, είναι ο γείτονας που χαιρετιόμαστε κάθε πρωί, είναι ο γονιός του συμμαθητή του παιδιού μας. Είναι ο «επαγγελματίας» που διέκρινε την «ευκαιρία» για έξτρα κέρδος το οποίο δεν μπορεί να αποδώσει σε καμιά κρίση, σε καμιά έλλειψη αγαθών στην αγορά.

Είναι η τιμή της βενζίνης που ποτέ δεν πέφτει έγκαιρα παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς αλλά εκτοξεύεται αυτόματα, όταν υπάρχει όχι απλά αύξηση της τιμής του πετρελαίου αλλά έστω και υποψία για αύξησή της. Και βγαίνει μετά ο μουστακαλής Πρόεδρος να δώσει συνεντεύξεις γαι τα πάγια προβλήματα του κλάδου.

Είναι το «διακριτικό» 1 ευρώ ή τα μερικά λεπτά του ευρώ που θα τσιμπήσει επάνω η τιμή καθημερινών προϊόντων του χασάπικου σε είδη όπως το κοτόπουλο ή το χοιρινό που δεν τα λες και αγαθά πολυτελείας έτσι;

Είναι τα μανάβικα και τα μπακάλικα που θα δώσουν πόνο, μια που το λιανεμπόριο θα είναι για μια ακόμα φορά ο οικονομικός δείκτης που θα πάρει την ανηφόρα και καλά θα κάνει, το πρόβλημά μου δεν είναι που οι άνθρωποι έχουν κέρδος, είναι που γίνονται άπληστοι κάποιοι εξ αυτών. Είναι που κοιταζόμαστε στα μάτια και ξέρουμε και οι δυο, ότι θέλουν σε μια συγκυρία που είναι γνωστό ότι κάποιοι δε θα πληρωθούν ή θα πληρωθούν λιγότερα από τα συνηθισμένα και συμφωνηθέντα, συγκεκριμένοι λιανέμποροι θέλουν να βγάλουν παραπάνω φράγκα.

Οι μάσκες , τα αντισηπτικά μαντηλάκια, τα απολυμαντικά έχουν όχι απλά ακριβύνει, είναι σαν να υποτιμήθηκε ξαφνικά το ευρώ ή σαν να αλλάξαμε πάλι νόμισμα. Φταίμε βέβαια πρώτοι εμείς που την είδαμε Gray’s Anatomy και νομίζουμε ότι η μάσκα από μόνη της θα μας σώσει. Ο λοιμωξιολόγος τις προάλλες στο Δελτίο Ειδήσεων ήταν κατηγορηματικός: «Πάρτε όλες τις μάσκες που παράλογα προμηθευτήκατε και πηγαίνετε να τις δώσετε εκεί που πραγματικά τις έχουν ανάγκη, στους επαγγελματίες υγείας, στα νοσοκομεία.» Πλάκα πλάκα στο σπίτι και στα super market πιο πολύ κινδυνεύουν οι υγιείς άνθρωποι φορώντας την ίδια μάσκα ξανά και ξανά. Και μη μου πείτε ότι όλοι αυτοί τις χρησιμοποιούν άπαξ. Πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι.

Τα super market είναι ένας αλγόριθμος φίλοι μου. «Διαβάζουν» τις καθημερινές μας συνήθειες, τα ελλαττώματα και τις ανάγκες μας μέσα από τα ψώνια που κάνουμε. Όπως ο αλγόριθμος της Google ή του Facebook εναρμονίζονται στο άψε σβήσε, έτσι και τα super market, το θεμέλιο του δυτικότροπου τρόπου ζωής μας, είναι εκεί και για να μας εξυπηρετήσουν και να εξυπηρετήσουν τους οικονομικούς τους δείκτες. Αφού όμως πάνω απ’ όλα είμαστε καταναλωτές ας αποκτήσουμε και την καταναλωτική συνείδηση να επιβραβεύσουμε εκείνους που μας σέβονται και να αποκλείσουμε όσους μας κυκλώνουν σαν αρπακτικά σε κάθε ευκαιρία.

«Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε» μπορεί να μου απαντήσει κάποιος ξεχνώντας προφανώς τους μαυραγορίτες του κομμουνισμού και τους «προνομιούχους» συντρόφους. Όπου υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας, υπάρχει η απληστία του υπερκέρδους κι έχουμε την ευκαιρία σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα να το αντιληφθούμε σήμερα. Άλλο ο καπιταλισμός του να μην έχουμε όλοι iphone xs ή να μην οδηγούμε Porsche κι άλλο να κοστίζει τη μια μέρα το κοτόπουλο 4 ευρώ το κιλό και 5 την αμέσως επόμενη.

Το σύνδρομο του γερολαδά, του μαυραγορίτη που καραδοκεί να κονομήσει στις πλάτες των μη προνομιούχων κι αν θέλετε ναι και των ηλιθίων που σπεύδουμε να διογκώσουμε το πρόβλημα βάσει αστικών μύθων είναι εδώ και βασιλεύει. Τρίβει τα χέρια του και μετρά την κρίση με ποσοστά κι αυξήσεις κερδών, βλέπει τον κορονοϊό σαν λαχείο. Μπορεί να ζει απέναντί σου, μπορεί και μέσα στο σπίτι σου, μπορεί και να είσαι εσύ. Μπορείς να μην είσαι εσύ.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.