HΠΑ: Στη «μάχη» και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson

Gazzetta team
HΠΑ: Στη «μάχη» και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι το τρίτο που παίρνει άδεια χρήσης στις ΗΠΑ, μετά από αυτά της Pfizer/BioNTech και της Moderna.

Άδεια κατεπείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, έδωσε ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) χθες Σάββατο.

Μετά τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna, το εμβόλιο της J&J είναι το τρίτο που αδειοδοτείται στις ΗΠΑ.

Πέρα από το ότι είναι μονοδοσικό, το εν λόγω εμβόλιο έχει επίσης το υλικοτεχνικό πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου, κάτι που διευκολύνει σημαντικά τη διανομή του.

Την Παρασκευή, ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που εξέτασε λεπτομερώς τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε 44.000 ανθρώπους σε διάφορες χώρες, είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της αδειοδότησης του εμβολίου της J&J, εκτιμώντας ότι τα οφέλη του υπερβαίνουν τους κινδύνους από τη χρήση του.

«Μετά από εμπεριστατωμένη ανάλυση των δεδομένων, επιστήμονες και γιατροί του FDA διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο συμμορφώνεται με τα κριτήρια του FDA για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για άδεια κατεπείγουσας χρήσης», δήλωσε στην ανακοίνωση του οργανισμού ο Πίτερ Μαρκς, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Αποτίμησης και Έρευνας του FDA.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση αδειοδότησης, η φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson ανέφερε πως ξεκινά από σήμερα Κυριακή ή αύριο Δευτέρα την αποστολή φορτίων με εμβόλια στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον 3 εκατομμύρια δόσεις είναι έτοιμες να διανεμηθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση. Η Johnson & Johnson έχει δεσμευτεί να στείλει 100 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Μπάιντεν: Μη χαλαρώσετε

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την αδειοδότηση του εμβολίου, αλλά προειδοποίησε τους Αμερικανούς να μην χαλαρώσουν την επαγρύπνησή τους, καθώς εξαπλώνονται νέες παραλλαγές του ιού.

«Αν και γιορτάζουμε την σημερινή είδηση, καλώ όλους τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να πλένουν τα χέρια τους, να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις και να συνεχίζουν να φορούν μάσκες», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά την ανακοίνωση του FDA. «Όπως έχω πει πολλές φορές, τα πράγματα είναι ακόμα πιθανό να επιδεινωθούν ξανά καθώς εξαπλώνονται νέες παραλλαγές και η τρέχουσα βελτίωση μπορεί να αντιστραφεί», συμπλήρωσε.


Πηγή: Reader.gr