Πώς είναι να κοιμάσαι στο διάστημα, σύμφωνα με έναν πρώην αστροναύτη της NASA

Gazzetta team
Πώς είναι να κοιμάσαι στο διάστημα, σύμφωνα με έναν πρώην αστροναύτη της NASA
Ένα πολύ μεγάλο διάστημα, 520 ημερών πέρασε ο βετεράνος αστροναύτης Σκοτ Κέλι στο... διάστημα και εξηγεί πώς είναι να κοιμάσαι σε συνθήκες μικροβαρύτητας.
Δεν υπάρχει κάτι πιο ικανοποιητικό από τον ύπνο μετά από μια κουραστική μέρα: να ξαπλώνεις στο αναπαυτικό κρεβάτι σου, να απλώνεις τα πόδια σου, να ακουμπάς το κεφάλι σου σε ένα πουπουλένιο μαξιλάρι και να χώνεσαι κάτω από μια ζεστή κουβέρτα. Αυτή είναι μια απόλαυση που οι αστροναύτες στερούνται όταν βρίσκονται στο διάστημα. Και δυστυχώς, δεν υπάρχει πολλή προετοιμασία που μπορεί να κάνει ένας αστροναύτης ώστε να συνηθίσει τον ύπνο σε κατάσταση μικροβαρύτητας.

Το περιοδικό Travel + Leisure μίλησε με τον Σκοτ Κέλι, πρώην αστροναύτη της NASA ο οποίος έχει περάσει 520 ημέρες στο διάστημα και του ζήτησε να περιγράψει πώς είναι να κοιμάται κάποιος εκεί. Βετεράνος αστροναύτης τεσσάρων διαστημικών πτήσεων και ο Αμερικανός που διατηρεί το ρεκόρ της μεγαλύτερης συνεχόμενης παραμονής στο διάστημα, ο Κέλι έχει βιώσει καταστάσεις όπως ελάχιστοι. Ο ίδιος έχει κοιμηθεί σε αρκετά ασυνήθιστα μέρη: σε μια γιούρτα στην κατασκηνωτική βάση του Έβερεστ, κάτω από τη θάλασσα σε ένα υποβρύχιο εργαστήριο, ακόμη και σε πιλοτήριο μαχητικών αεροσκαφών.

Μάλιστα, ο διάσημος αστροναύτης έχει γράψει ένα παιδικό βιβλίο για τις εμπειρίες που αποκόμισε με το να κοιμάται στα πιο ασυνήθιστα μέρη, με τον τίτλο «Goodnight, Astronaut».

Πώς είναι αλήθεια να κοιμάσαι στο διάστημα; Διαβάστε τι λέει ο Κέλι:

Η διαστημική εξερεύνηση δεν είναι για κλειστοφοβικούς

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), οι αστροναύτες κοιμούνται σε χώρους που έχουν περίπου το μέγεθος ενός τηλεφωνικού θαλάμου. Αλλά ακόμη και αυτή η μικρή καμπίνα μοιάζει με πολυτέλεια σε σύγκριση με τον χώρο στον οποίο κοιμούνται στο διαστημικό λεωφορείο. «Δεν έχεις ιδιωτικό χώρο για να κοιμηθείς. Όλοι κοιμάστε περίπου μαζί, οπουδήποτε», λέει ο Κέλι. «Έτσι, αν κάποιος σηκωθεί για να πάει στο μπάνιο, τον ακούς». Αν κάποιος είναι κλειστοφοβικός, μάλλον δεν θα γίνει ποτέ αστροναύτης. «Όταν επιλέχθηκα [για να γίνω αστροναύτης], μας έκαναν ένα τεστ για να δουν αν είχαμε κλειστοφοβία», αναφέρει ο ίδιος.

Σου λείπει η αίσθηση της κουβέρτας και του μαξιλαριού

Όταν κάποιος βρίσκεται στο διάστημα δεν μπορεί να απολαύσει αυτή τη χαλαρωτική αίσθηση του να ξαπλώνει οριζόντια, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αρκετή βαρύτητα για να τον κρατήσει ξαπλωμένο στο κρεβάτι. Οι αστροναύτες κοιμούνται σε υπνόσακους που είναι δεμένοι στους τοίχους, ώστε να μην αιωρούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούν να κάνουν την εμπειρία ύπνου κάπως παρόμοια με αυτήν στη Γη. «Σε όλη μας τη ζωή κοιμόμαστε με κουβέρτες και νιώθουμε αυτήν την πίεση. Έτσι, όταν δεν την έχεις πια, μοιάζει κάπως περίεργο», λέει ο Κέλι. Για να μιμηθεί αυτήν την αίσθηση χρησιμοποιεί ιμάντες που τον δένουν στο έδαφος. Όσο για το μαξιλάρι, ο Κέλι είχε βρει και για αυτό μια παρόμοια λύση, εξηγώντας ότι κοιμόταν με το κεφάλι του περίπου κολλημένο στο μαξιλάρι.

Θόρυβοι και ενοχλητικό φως

Δεν υπάρχει ήχος στο διάστημα, αλλά υπάρχει αρκετός θόρυβος μέσα στο διαστημικό σκάφος. «Το διαστημικό λεωφορείο είναι θορυβώδες, για αυτό φορούσα ωτοασπίδες», λέει ο Κέλι και προσθέτει: «Επίσης φορούσα μάσκα ματιών. Αν και υπάρχουν κουρτίνες στα παράθυρα, ο ήλιος στο διάστημα είναι πραγματικά φωτεινός και τις διαπερνάει». Τα διαστημικά σκάφη περιστρέφονται γύρω από τη Γη με απίστευτα υψηλές ταχύτητες- το ISS φτάνει τα 17.100 μίλια την ώρα - κάτι που σημαίνει ότι οι αστροναύτες μπορούν να βλέπουν 15 ή 16 ανατολές την ημέρα. Ευτυχώς, στον ISS τα δωμάτια του πληρώματος προσφέρουν λίγο περισσότερη ιδιωτικότητα και μεγαλύτερη προστασία από το φως του ήλιου. Είναι επίσης ηχομονωμένα για να επιτρέπουν πιο ξεκούραστο ύπνο.

Μπορεί να δεις... «πυροτεχνήματα» όταν τα μάτια σου είναι κλειστά

Ενώ το ISS βρίσκεται σε τροχιά 254 μιλίων πάνω από την επιφάνεια της Γης, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble περιστρέφεται σε ύψος 340 μιλίων. Ορισμένες διαστημικές αποστολές - συμπεριλαμβανομένης μιας στην οποία συμμετείχε ο Κέλι - έφτασαν σε αυτό το υψόμετρο. «Σε αυτό το υψόμετρο, υπάρχουν πολύ περισσότερες κοσμικές ακτίνες που σε επηρεάζουν και μπορείς να τις δεις με τα μάτια σου κλειστά», αναφέρει ο Κέλι. «Είναι σαν μικρές λάμψεις φωτός στο οπτικό σου πεδίο. Αυτό αποσπά την προσοχή σου». Οι αστροναύτες αναφέρουν αυτό το φαινόμενο από την εποχή του Apollo και ενώ οι επιστήμονες δεν είναι 100% σίγουροι τι το προκαλεί, είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ικανότητα ενός αστροναύτη να κοιμάται.

Κοιμάσαι πολύ καλά όταν επιστρέψεις στη Γη

«Βλέπω ότι κοιμάμαι πολύ καλύτερα τώρα που δεν εργάζομαι πλέον στη NASA ή στο στρατό», λέει ο Κέλι, υποθέτοντας ότι ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η έλλειψη εργασιακού άγχους. Το να είσαι αστροναύτης είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά. «Αυτό που βρήκα όταν εργαζόμουν στη NASA ήταν ότι είχα συχνά τζετ λαγκ επειδή εκπαιδευόμουν σε όλο τον κόσμο. Όταν οι άνθρωποι με ρωτούν ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της εκπαίδευσης για να γίνεις αστροναύτης, λέω ότι είναι το τζετ λαγκ», συμπληρώνει ο ίδιος.

Πηγή: Reader.gr