Κρατούμενος με κορονοϊό ζητούσε τα ντόνατς του πριν εκτελεστεί

Gazzetta team
Κρατούμενος με κορονοϊό ζητούσε τα ντόνατς του πριν εκτελεστεί
Ο Χιγκς συνωμότησε με δύο άλλους άνδρες για να απαγάγει και να δολοφονήσει τρεις νεαρές γυναίκες στην Ουάσιγκτον μέσα σε μια νύχτα τον Ιανουάριο του 1996.

Ο Κόρεϊ Τζόνσον καταδικάστηκε σε θάνατο το 1993 για επτά κατηγορίες δολοφονίας σε σχέση με εγκλήματα ναρκωτικών. Ο δικηγόρος του είχε ζητήσει ανεπιτυχώς από την κυβέρνηση Τραμπ να μετατρέψει την ποινή ισόβια κάθειρξη.

Το κράτος υποστήριξε ότι επρόκειτο για υπόθεση μερικών δευτερολέπτων και ότι ο πόνος του θανάτου δια απαγχονισμού συχνά διαρκεί περισσότερο. Ο Τζόνσον ήταν ένας καταδικασμένος κατά συρροή δολοφόνος.
Σύμφωνα με το CNN, ζήτησε συγχώρεση στην αίθουσα εκτέλεσης για τις σκληρές πράξεις του.

Επίσης, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το τελευταίο του γεύμα. Η πίτσα και το μιλκ σέικ φράουλας ήταν «υπέροχα». Ωστόσο, ο ίδιος δεν έλαβε ποτέ τα ντόνατς με ζελέ, που είχε ζητήσει. Γι' αυτό και παραπονέθηκε λίγο πριν την εκτέλεση. «Τι γίνεται με αυτό; Αυτό πρέπει να διορθωθεί!», είπε.

Όταν ρωτήθηκε πριν από τη θανατηφόρα ένεση αν είχε άλλα τελευταία λόγια, ο Τζόνσον φάνηκε έκπληκτος και αποστασιοποιημένος, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AP. Επικεντρώθηκε στο δωμάτιο όπου κάθονταν τα μέλη της οικογένειας. Ο μελλοθάνατος κοίταξε γύρω του και είπε: «Όχι. Είμαι καλά.»

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, είπε ήσυχα, «Σ 'αγαπώ», ενώ κοιτούσε στο ίδιο δωμάτιο.

«Εκτελέστηκε χωρίς να έχει πυροβολήσει»

Η ομοσπονδιακή εκτέλεση του καταδικασθέντος δολοφόνου Ντάστιν Χιγκς σηματοδότησε την τελευταία που διεκπεραιώνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Χιγκς, 48 ετών, κηρύχθηκε νεκρός στη 1:23 π.μ. το Σάββατο, αφού έλαβε μια θανατηφόρα ένεση πεντοβαρβιτάλης στο ομοσπονδιακό θάλαμο θανάτου στο αμερικανικό Σωφρονιστικό Ίδρυμα Terre Haute της Ιντιάνα.

Ο Χιγκς συνωμότησε με δύο άλλους άνδρες για να απαγάγει και να δολοφονήσει τρεις νεαρές γυναίκες στην Ουάσιγκτον μέσα σε μια νύχτα τον Ιανουάριο του 1996.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι η εκτέλεσή του είναι «αυθαίρετη και άδικη», ενώ ο Ουίλις Χέινς, ο άνθρωπος που τράβηξε τη σκανδάλη στις δολοφονίες, γλίτωσε τη θανατική ποινή. Στα τελευταία του λόγια, ο Χιγκς υποστήριξε ότι ήταν αθώος για ηθική αυτουργία στις δολοφονίες.

«Θα ήθελα να πω ότι είμαι αθώος», είπε, δεμένος στο φορείο στον θάλαμο εκτέλεσης. «Δεν διέταξα εγώ τους φόνους».

Καθώς του χορηγείτο η θανατηφόρα ένεση, ακούγονταν δυνατά οι λυγμοί μιας γυναίκας από ένα δωμάτιο που προοριζόταν για την οικογένεια του Χιγκς.

Αυτή ήταν η τρίτη ομοσπονδιακή εκτέλεση στο Terre Haute σε τέσσερις ημέρες και η 13η κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ, αφού ο απερχόμενος πρόεδρος επανέφερε τη εκτελέσεις τον Ιούλιο παρά την πανδημία. Πλέον, ο Τραμπ είναι ο πρόεδρος με τις περισσότερες εκτελέσεις από την εποχή του Γκρόβερ Κλίβελαντ στη δεκαετία του 1800.

Τόσο ο Χιγκς όσο και ο Κόρεϊ Τζόνσον είχαν περάσει κορονοϊό.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι πολέμιος της θανατικής ποινής και αναμένεται να αναστείλει τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις όταν αναλάβει καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής που προήδρευσε της δίκης του Χιγκς πριν από δύο δεκαετίες λέει ότι «αξίζει λίγη συμπόνια».

«Έλαβε μια δίκαιη δίκη και καταδικάστηκε σε θάνατο ομόφωνα από τους ενόρκους για ένα κατάπτυστο έγκλημα», έγραψε ο Αμερικανός περιφερειακός δικαστής Πίτερ Μεσίτε σε απόφαση της 29ης Δεκεμβρίου.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης κέρδισαν προσωρινές αναστολές εκτέλεσης αυτή την εβδομάδα για τους Χιγκς και Τζόνσον, αφού υποστήριξαν ότι οι πρόσφατες μολύνσεις τους από κορονοϊό τούς έθεσαν σε μεγαλύτερο κίνδυνο περιττού πόνου κατά τη διάρκεια των θανατηφόρων ενέσεων.

Αλλά τα ανώτερα δικαστήρια απέρριψαν αυτές τις αποφάσεις, επιτρέποντας στις εκτελέσεις να προχωρήσουν κι έτσι ο Τζόνσον εκτελέστηκε την Πέμπτη το βράδυ.

Ο Σον Νόλαν, ένας από τους δικηγόρους του Χιγκς, βλέπει μια σαφή πολιτική ατζέντα στην άνευ προηγουμένου σειρά ομοσπονδιακών εκτελέσεων στο τέλος της προεδρίας του Τραμπ και μόλις πέντε ημέρες πριν από την ανάληψη καθηκόντων του Μπάιντεν.

«Εν μέσω της πανδημίας και όλων όσων συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, φαίνεται τρελό να προχωρήσουμε με αυτές τις εκτελέσεις», δήλωσε πρόσφατα ο Νόλαν. «Και ειδικά για τον Ντάστιν, που δεν πυροβόλησε κανέναν. Δεν σκότωσε κανέναν».

Πηγή: Reader.gr