Σε αυστηρό lockdown μπαίνει το μεγαλύτερο τμήμα της Βρετανίας

Gazzetta team
Σε αυστηρό lockdown μπαίνει το μεγαλύτερο τμήμα της Βρετανίας
Σχεδόν ολόκληρη η Αγγλία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ενός αυστηρού lockdown μέχρι την άνοιξη, αφού ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ανέβασε το επίπεδο συναγερμού, προειδοποιώντας ότι τα εμβόλια είναι η μόνη ελπίδα να τερματιστεί η καταστροφή.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα 3/4 της χώρας εντάσσονται στη βαθμίδα 4 από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (30/12), προσθέτοντας στη λίστα το υπόλοιπο της νοτιοανατολικής χώρας, τα Midlands, καθώς και τα βορειοανατολικά, βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά τμήματα.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές εντάσσονται στη βαθμίδα 3, συμπεριλαμβανομένου του Λίβερπουλ, που προηγουμένως θεωρήθηκε ως παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας.

Η Ουαλία, η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκονται ήδη σε lockdown, τη στιγμή που οι φόβοι για το μολυσματικό μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού έχουν μεγαλώσει.

Η σοβαρότητα της κατάστασης υπογραμμίστηκε την Τετάρτη, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε άλλες 50.023 περιπτώσεις -ένα άλμα 1/4 σε σχέση με την ίδια ημέρα την περασμένη εβδομάδα και 981 θανάτους, το υψηλότερο από τον Απρίλιο.

Καθιστώντας σαφές ότι οι ελπίδες για επιστροφή στην ομαλότητα τώρα εξαρτώνται από τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ο Χάνκοκ ισχυρίστηκε ότι η έγκριση για το εμβόλιο Οξφόρδης/Πανεπιστημίου AstraZeneca σημαίνει ότι η κρίση μπορεί να έχει ξεπεραστεί μέχρι την άνοιξη.

Ωστόσο, ακόμη και αν η κυβέρνηση κατορθώσει να εξασφαλίσει δύο εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα, θα χρειαστούν μήνες για να καλύψει αρκετό πληθυσμό ώστε να μπορέσει να άρει τους περιορισμούς με ασφάλεια.

Σε ένα άλλο ζοφερό μήνυμα, ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι «ο κόσμος δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πιστέψει ότι όλα τελείωσαν γιατί ο ιός βρίσκεται σε έξαρση. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όλους, αλλά πρέπει πραγματικά να γίνει», είπε στην ITV.

Επισημαίνοντας τις ταχέως αυξανόμενες λοιμώξεις που πιστεύεται ότι οδηγούνται από το μεταλλαγμένο στέλεχος, ο Χάνκοκ δήλωσε πως «οι ραγδαία αυξανόμενες περιπτώσεις και οι νοσηλείες που ακολουθούν καταδεικνύουν την ανάγκη να δράσουμε όπου ο ιός εξαπλώνεται.»

Είπε ότι η πλειοψηφία των νέων περιπτώσεων που καταγράφηκαν χθες «πιστεύεται ότι οφείλονται στη νέα παραλλαγή».

«Δυστυχώς, αυτή η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται τώρα στο μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας και οι περιπτώσεις διπλασιάζονται γρήγορα. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να ενταχθούν περισσότερες περιοχές στο επίπεδο 4», πρόσθεσε.