Λεοπαρδάλεις του χιονιού βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό

Gazzetta team
Λεοπαρδάλεις του χιονιού βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό
Εντοπίστηκε και έκτο είδος ζώου που προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό μετά την επαφή του με τον άνθρωπο και συγκεκριμένα λεοπαρδάλεις του χιονιού που βρίσκονται στον ζωολογικό κήπο του Λούιβιλ.

Όπως επιβεβαίωσαν την Παρασκευή, ο ζωολογικός κήπος του Λούιβιλ, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και η υπηρεσία ζωοϋγειονομικής και φυτοϋγειονομικής επιθεώρησης, τρεις λεοπαρδάλεις του χιονιού στον συγκεκριμένο ζωολογικό κήπο, δύο αρσενικές και μία θηλυκή, βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό.

Όπως είπε ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου, Τζον Βάλτσακ, η θηλυκή λεοπάρδαλη ήταν η πρώτη που νόσησε, ενώ και τα τρία ζώα έχουν ήπια συμπτώματα, κυρίως λαχάνιασμα και ξερόβηχα και αναμένεται να αναρρώσουν πλήρως.

«Οι λεοπαρδάλεις πιθανότατα κόλλησαν τον ιό από ένα ασυμπτωματικό μέλος του προσωπικού του ζωολογικού κήπου παρά τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και η υπηρεσία ζωοϋγειονομικής και φυτοϋγειονομικής επιθεώρησης.

Πάντως το ενδεχόμενο οι λεοπαρδάλεις ή άλλα ζώα να αποτελούν εστία και κίνδυνο μετάδοσης για τον άνθρωπο δεν μοιάζει σημαντικό.

Οι λεοπαρδάλεις του χιονιού είναι ένα από τα έξι είδη ζώων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό μετά από στενή επαφή με τον άνθρωπο. Το πρώτο ήταν μία τίγρης στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ που βρέθηκε θετική στον ιό μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων ασθενείας του αναπνευστικού τον περασμένο Απρίλιο, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα τέσσερις ακόμα τίγρεις και τρία αφρικανικά λιοντάρια στον ίδιο ζωολογικό κήπο είχαν νοσήσει από την Covid-19.

Επιπλέον στις ΗΠΑ σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει νοσήσει από κορονοϊό ένας μικρός αριθμός σκυλιών και γατιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ζώα δεν απεβίωσαν από τον ιό, ωστόσο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό από την Covid-19 πέθαναν γουνοφόρα ζώα σε φάρμες και ειδικά στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα έχουν θανατωθεί βιζόν επειδή ξέσπασε επιδημία εντός των εκτροφείων τους.

Πηγή: reader.gr