Κυβερνοεπίθεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων: Υποκλάπηκαν έγγραφα του εμβολίου της Pfizer

Gazzetta team
Κυβερνοεπίθεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων: Υποκλάπηκαν έγγραφα του εμβολίου της Pfizer
Pfizer και BioNTech επιβεβαιώνουν πως οι χάκερς που επιτέθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είχαν στόχο τα έγγραφα για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό και πως κατάφεραν να υποκλέψουν ένα μέρος.

Στόχος της κυβερνοεπίθεσης που δέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (9/12) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ήταν τα έγγραφα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Σε κοινή τους δήλωση η Pfizer και η BioNTech επιβεβαιώνουν την επίθεση.

«Δεν γνωρίζουμε αν μετέχοντες σε δοκιμές ταυτοποιήθηκαν μέσω της πρόσβασης στα δεδομένα», ανέφεραν ακόμη, συμπληρώνοντας ότι αναμένουν περαιτέρω πληροφορίες για την έρευνα που διεξάγει ο ΕΜΑ, προκειμένου να ανταποκριθούν «καταλλήλως και σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ».

Ωστόσο σύμφωνα με την Pfizer, ο oργανισμός τις διαβεβαίωσε «ότι η κυβερνοεπίθεση δεν θα έχει αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του εμβολίου».

Στην κοινή δήλωση η Pfizer-BioNTech αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Ο ΕΜΑ έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης και κάποιοι είχαν παράνομη πρόσβαση σε ορισμένα έγγραφα σχετικά με το υποψήφιο εμβόλιο».

«Κανένα σύστημα της BioNTech ή της Pfizer δεν έχει παραβιαστεί και δεν γνωρίζουμε ότι προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων στη μελέτη έχουν διαρρεύσει», πρόσθεσαν οι δύο εταιρείες.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα έγγραφα για το εμβόλιο της Moderna έχουν παραβιαστεί.