Ο Τζο Μπάιντεν νέος πρόεδρος των ΗΠΑ!

Gazzetta team
Ο Τζο Μπάιντεν νέος πρόεδρος των ΗΠΑ!
Ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN, καθώς κέρδισε την Πενσιλβάνια, την πολιτεία όπου γεννήθηκε, και πέρασε τους 270 εκλέκτορες!

Λευκός καπνός στις ΗΠΑ!

Μετά από μια εκλογική αναμέτρηση-θρίλερ, που ξεκίνησε την Τρίτη (3/11), ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο 46ος πρόεδρος, σύμφωνα με το CNN, καθώς κέρδισε την Πενσιλβάνια, την πολιτεία όπου γεννήθηκε, και πέρασε τους 270 εκλέκτορες!

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 96% των εκτιμώμενων ψήφων στην Πενσιλβάνια μέχρι τώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 49,1% και ο Τζο Μπάιντεν 49,6%, όπως αναφέρει το ινστιτούτο Edison Research, γεγονός που στέλνει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στο Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNN, ο Μπάιντεν, με τις 20 ψήφους εκλεκτόρων της Πενσιλβάνια, έχει συγκεντρώσει 273 εκλέκτορες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του AP, συγκέντρωσε με τους εκλέκτορες της Πενσιλβάνια 284.

Όπως και να έχει, πάντως, ξεπέρασε τους 270, που απαιτούνται για τη νίκη, και είναι ο νέος πλανητάρχης!

Θυμίζουμε, πριν γίνει υποψήφιος για τη Δημοκρατική προεδρία, ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος (77) γερουσιαστής του Ντέλαγουερ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, δε, η χώρα θα έχει γυναίκα αντιπρόεδρο, την Κάμαλα Χάρις, 56 ετών, που θα είναι επίσης η πρώτη μαύρη που καταλαμβάνει τον θώκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μέχρι τώρα αναγνωρίσει την ήττα του και είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για νοθεία, που δεν έχει επαληθευθεί μέχρι τώρα.

Είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1992.

Ό,τι και αν πει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου. Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι διακυβεύεται η «ψυχή του έθνους» και υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει να θεραπεύσει τη χώρα που έχει καταστραφεί από την προεδρία του Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει στους πολίτες απόψε, όπως δήλωσε αξιωματούχος στο CNN.