Εκπληκτικό: Οι επιστήμονες «ξετυλίγουν» μουμιοποιημένα ζώα από την αρχαία Αίγυπτο (pics & vids)

Gazzetta team
Εκπληκτικό: Οι επιστήμονες «ξετυλίγουν» μουμιοποιημένα ζώα από την αρχαία Αίγυπτο (pics & vids)
Γάτες, σκυλιά, πουλιά, φίδια και άλλα ζώα στην αρχαία Αίγυπτο, που βρέθηκαν μουμιοποιημένα, «ζωντάνεψαν» με ψηφιακή τρισδιάστατη τομογραφία!

Η μούμια μίλησε: Αναδημιούργησαν τη φωνή ιερέα που έζησε πριν από 3.000 χρόνια (pics & audio)

Ίσως κάποιοι δεν το γνωρίζατε, αλλά οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν γινόντουσαν μόνο οι ίδιοι... μούμιες, αλλά μουμιοποιούσαν και ζώα.

Έχουν βρεθεί δεκάδες γάτες, σκυλιά, πουλιά, φίδια, ακόμη και κροκόδειλοι(!) μούμιες!

Πρόκειται είτε για ζώα που ετάφησαν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, είτε για ζώα που ετάφησαν μαζί με ανθρώπους ως τροφή στη μετά θάνατο ζωή, ιερά ζώα που λατρεύονταν κατά τη διάρκεια της ζωής τους και προσφορές στους θεούς.

Ειδικά λόγω της τελευταίας κατηγορίας, η μουμιοποίηση των ζώων φαίνεται ότι αποτελούσε πραγματική βιομηχανία της εποχής, απαιτώντας μαζική παραγωγή, σημαντικές δομές και πρώτες ύλες, αλλά και πολλούς ανθρώπους να ασχολούνται με τη μουμιοποίηση, αλλά και την εκτροφή σε φάρμες των προς ταρίχευση ζώων.

Πολλές φορές, μάλιστα, αυτά τα ζώα δεν ήταν από την Αίγυπτο, αλλά... εισαγόμενα, από αλλού.

Μία ομάδα ερευνητών, λοιπόν, από τα πανεπιστήμια των Σουόνσι, Κάρντιφ και Λέστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατάφερε, χρησιμοποιώντας 3D τομογραφία, να εξετάσει μούμιες ζώων που έχουν βρεθεί.

Σύμφωνα με το Scientific Reports, τα ζώα που εξετάστηκαν ήταν μια γάτα, ένα πτηνό και μια κόμπρα, από τη συλλογή του Αιγυπτιακού Κέντρου στο πανεπιστήμιο του Σουόνσι.

Η ανάλυση των δοντιών της γάτας έδειξε ότι το ζώο δεν ήταν μεγαλύτερο από 5 μηνών όταν πέθανε. Για την ακρίβεια, το ζωντανό στραγγαλίστηκε για να γίνει μούμια!

Το πτηνό που εξετάστηκε, δε, ήταν τυλιγμένο σε μια μαύρη ουσία, πιθανότατα ρετσίνι, για να γίνει προσφορά σε κάποια αιγυπτιακή θεότητα.

Το φίδι, τέλος, είναι μια δηλητηριώδης αιγυπτιακή κόμπρα. Συνήθως φτάνει σε μήκος τα δύο μέτρα, και κάποια γίνονται ακόμη και τρία.

Η κόμπρα-μούμια, ωστόσο, είναι μόλις 85 εκατοστά, άρα μάλλον και αυτό το σκότωσαν πάνω στο άνθος της ηλικίας του. Πριν τη μουμιοποιήσουν, μάλιστα, της έβγαλαν τα δόντια, ώστε οι ταριχευτές να μην κινδυνεύσουν από το φονικό δηλητήριο -που σκοτώνει ακόμη και με το φίδι νεκρό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ...