Νέα Ζηλανδία: Lockdown στο Όκλαντ με μόλις 4 κρούσματα κορονοϊού, τα πρώτα μετά από 102 ημέρες!

Gazzetta team
Νέα Ζηλανδία: Lockdown στο Όκλαντ με μόλις 4 κρούσματα κορονοϊού, τα πρώτα μετά από 102 ημέρες!
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, έδωσε εντολή για την επιβολή εκ νέου καραντίνας στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Όκλαντ, μετά την εμφάνιση για πρώτη φορά εδώ και 102 ημέρες κρουσμάτων τοπικής μετάδοσης του νέου κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, τέσσερα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν σε μια οικογένεια που ζει στο Όκλαντ, δήλωσε σήμερα (11/8) η πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι παραμένει άγνωστο από πού μολύνθηκαν.

«Έπειτα από 102 ημέρες έχουμε τα πρώτα κρούσματα Covid-19 που καταγράφονται εκτός των εγκαταστάσεων που προορίζονται για απομόνωση ή καραντίνα, μολονότι εργαστήκαμε πολύ σκληρά όλοι για να αποτρέψουμε αυτό το σενάριο», δήλωσε η Άρντερν.

«Έχουμε σχεδιασμό και είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο», καθησύχασε, ωστόσο, η ίδια.

Μόλις χθες, Δευτέρα, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, απέτισε φόρο τιμής στη Νέα Ζηλανδία επειδή κατάφερε «να εξαλείψει γρήγορα τον ιό».

Η Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει καταγράψει μόλις 22 θανάτους από Covid-19 σε πληθυσμό περίπου 5 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν είχε αναφέρει κρούσμα τοπικής μετάδοσης από την 1η Μαΐου.

Κατά συνέπεια, οι Νεοζηλανδοί επανήλθαν σε σχεδόν φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, χωρίς μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και οι πολίτες μπορούσαν ξανά να παρευρίσκονται σε αθλητικά ή πολιτιστικά γεγονότα.

Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές δεν σταμάτησαν να προειδοποιούν τον πληθυσμό για τον κίνδυνο ενός «αναπόφευκτου» δεύτερου κύματος μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Από αύριο, Τετάρτη, το Όκλαντ θα βρίσκεται σε lockdown για τουλάχιστον τρεις ημέρες και κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα επιβληθούν εκ νέου στην υπόλοιπη χώρα.