Σερβία: Αστυνομικοί ξυλοκόπησαν άγρια τρεις ανθρώπους που κάθονταν αμέριμνοι σε παγκάκι (vids)

Gazzetta team
Σερβία: Αστυνομικοί ξυλοκόπησαν άγρια τρεις ανθρώπους που κάθονταν αμέριμνοι σε παγκάκι (vids)
Αστυνομικούς να ξυλοκοπούν ανελέητα τρεις ανθρώπους που κάθονταν αμέριμνοι σε πάρκο, κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός κατά τα χθεσινά επεισόδια στο Βελιγράδι.

Σε βίντεο που έγινε viral και δέχθηκε πολλά επικριτικά σχόλια για υπέρμετρη αστυνομική βία, διακρίνονται τρεις άνθρωποι, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα το βράδυ της Τρίτης, έξω από το κοινοβούλιο της Σερβίας στο Βελιγράδι, ν' αράζουν αμέριμνοι πίνοντας μπύρες και καθισμένοι πάνω σε παγκάκι στο πάρκο Πιονίρ.

Ξαφνικά αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν μαζί τους και σκυλιά και χωρίς προφανή λόγο κάνουν στροφή και αρχίζουν να χτυπάνε με γκλοπ και χωρίς έλεος τους δύο εξ αυτών, ενώ ο τρίτος παρακολουθεί από λίγο μακρύτερα καθώς πρόλαβε και σηκώθηκε.

Στη συνέχεια απομακρύνεται και ο δεύτερος, ενώ ο τρίτος έχει πέσει στο έδαφος και οι αστυνομικοί συνεχίζουν να τον ξυλοκοπούν. Στην προσπάθεια τους να τον σώσουν οι άλλοι δύο δέχονται επιπλέον χτυπήματα από γκλοπ. Κάπου εκεί οι αστυνομικοί αποχωρούν και οι τρεις άνδρες ξανακάθονται στο παγκάκι σαν να μην συνέβη τίποτα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης μετά την απόφαση του πρόεδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ν' ανακοινώσει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβαλλόταν στο Βελιγράδι από το βράδυ της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού.

Παρότι ξεκίνησαν ειρηνικά και περιελάμβανε φοιτητές και οικογένειες οι οποίες είχαν αγανακτήσει με τη συγκεκριμένη απόφαση.

Τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν όταν ομάδα διαδηλωτών εισήλθε στο κτήριο του κοινοβουλίου. Μετά από 15 λεπτά η αστυνομία εκκένωσε τον χώρο από διαδηλωτές ωστόσο τα επεισόδια συνεχίστηκαν έξω από αυτό, με την αστυνομία να κάνει χρήση βίας και ρίψεις δακρυγόνων για ν' απωθήσει τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ στα επεισόδια πρωτοστάτησαν ακροδεξιές και εθνικιστικές ομάδες.

Σε διάγγελμα που παραχώρησε την Τετάρτη παίρνοντας πίσω το νέο lockdown ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανέφερε για τα επεισόδια ότι η κατάσταση με το κορονοϊό ήταν πρόφαση για την συγκέντρωση που διοργανώθηκε - όπως είπε - «από ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές οργανώσεις».

Ανέφερε ότι 43 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και κάποιοι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι, ενώ έδειξε και φωτογραφίες από τα τραύματα των αστυνομικών.

Ο Βούτσιτς είπε ότι έβλαψε το κύρος της Σερβίας στο εξωτερικό η χθεσινή διαδήλωση κάτι που όπως εκτίμησε θα βλάψει και τη διαπραγματευτική θέση της Σερβίας στον διάλογο για το Κόσοβο που θα συνεχιστεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Διεμήνυσε ότι οι αρχές θα πατάξουν κάθε προσπάθεια κατάλυσης της τάξης και τόνισε ότι υπήρχε και εξωτερικός δάκτυλος για τα επεισόδια που προκλήθηκαν εχθές βράδυ.

Πηγή: Reader.gr