Αποστολή δίχως προηγούμενο: Ιρανικό τάνκερ μεταφέρει πετρέλαιο στη Βενεζουέλα «παλεύοντας» με τα κύματα ενώ το ακολουθούν Αμερικανοί (vid)

Gazzetta team
Αποστολή δίχως προηγούμενο: Ιρανικό τάνκερ μεταφέρει πετρέλαιο στη Βενεζουέλα «παλεύοντας» με τα κύματα ενώ το ακολουθούν Αμερικανοί (vid)
Δίχως προηγούμενο η αποστολή πετρελαίου από το Ιράν προς τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα τη Βενεζουέλα, εν μέσω των σκληρών αμερικανικών κυρώσεων και στις δύο χώρες!

Ένα βίντεο δείχνει ένα από τα πέντε(!) δεξαμενόπλοια με σημαία του Ιράν, και ενώ, σύμφωνα με το RT, παρ-ακολουθείται από αμερικανικό πλοίο, να «παλεύει» με τα κύματα και τη θύελλα καθ' οδόν προς τις ακτές της Βενεζουέλας, με εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου στις δεξαμενές του.

Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε στο Twitter από την πρεσβεία του Ιράν στη Βενεζουέλα, δείχνει, συγκεκριμένα, το ταξίδι του Fortune, όπως λέγεται το επιβλητικό τάνκερ, «μέσω της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Βενεζουέλας». Πιθανώς τραβηγμένο από τη γέφυρα του πλοίου, το βίντεο -που έχει διαγραφεί για κάποιον λόγο από τη σελίδα της πρεσβείας- δείχνει το πάνω κατάστρωμα του πετρελαιοφόρου, το οποίο «σφυροκοπούν» ισχυρά κύματα.

Θυμίζουμε, η αποστολή πετρελαίου από το Ιράν προς τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα τη Βενεζουέλα, δεν έχει προηγούμενο. Το πλοίο απέπλευσε από το Ιράν νωρίτερα αυτόν το μήνα, μεταφέροντας την πρώτη τροφοδοσία καυσίμων για τη χώρα της Νότιας Αμερικής, η οποία μαστίζεται από την οικονομική ύφεση και τις σαρωτικές κυρώσεις των ΗΠΑ. Το ακολουθούν άλλα τέσσερα, καθώς πέντε, συνολικά, δεξαμενόπλοια αναμένεται να εκφορτώσουν περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα λιμάνια της Βενεζουέλας!

Το Καράκας, μάλιστα, έχει αναπτύξει μέχρι και το πολεμικό ναυτικό του, για να προστατεύσει τα φιλικά δεξαμενόπλοια από κάθε αμερικανική ενέργεια, φοβούμενο αυτό που ονομάζει «απειλή επικείμενης χρήσης στρατιωτικής δύναμης» από την Ουάσινγκτον. Η Τεχεράνη, με τη σειρά της, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ «θα έχουν μπελάδες» εάν παρεμβαίνουν στο πέρασμα τους.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας, λοιπόν, θα συνοδεύσουν και τα πέντε πετρελαιοφόρα που κατευθύνονται από το Ιράν προς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, μόλις εισέλθουν αυτά στην ΑΟΖ της, όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας.

«Όταν εισέλθουν στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, θα συνοδευθούν από πλοία και αεροσκάφη των εθνικών ενόπλων δυνάμεων, ώστε να τα καλωσορίσουμε και να ευχαριστήσουμε τον ιρανικό λαό για την αλληλεγγύη και τη συνεργασία του», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας, Βλαντιμίρ Παντρίνο. Νωρίτερα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, είχε δηλώσει ότι η αποστολή του ιρανικού πετρελαίου «θα πρέπει να σημάνει συναγερμό» στη Λατινική Αμερική.

Τα πέντε πετρελαιοφόρα αναμένεται να φτάσουν στη Βενεζουέλα στο τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται το Reuters. Είχαν περάσει τη διώρυγα του Σουέζ τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Refinitiv Eikon.

Για την Τεχεράνη αποτελεί ευκαιρία να κερδίσει χρήματα, εν μέσω των σκληρών αμερικανικών κυρώσεων που περιλαμβάνουν απαγόρευση εξαγωγής πετρελαίου, και να πιέσει την Ουάσιγκτον. Για την κυβέρνηση Μαδούρο, η αποστολή 1,5 εκατ. βαρελιών θα ανακουφίσει τη χώρα από την έλλειψη καυσίμων που βιώνει τα τελευταία χρόνια μετά την κατάρρευση της δυνατότητας παραγωγής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA. Ούτως ή άλλως και οι δύο χώρες υφίστανται κυρώσεις από τις ΗΠΑ και δεν έχουν κάτι να χάσουν από αυτή τη συναλλαγή ή έτσι νομίζουν.

Αναλυτές έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ενισχύονται οι πιθανότητες για νέα αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.