Ιταλία: Η ξέφρενη επιστροφή του σπριτς στα μπαρ προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση

Gazzetta team
Ιταλία: Η ξέφρενη επιστροφή του σπριτς στα μπαρ προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση
Η ξέφρενη επιστροφή του σπριτς στα μπαρ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κυβέρνηση μετά τη λήξη της καραντίνας στην Ιταλία.

Με το τέλος της καραντίνας και τη δυνατότητα να χαρείς τον όμορφο ανοιξιάτικο ήλιο, οι Ιταλοί δεν μπορούν να κρατηθούν κι επιστρέφουν αναπόφευκτα στις παλιές καλές συνήθειες του σπρίτς με φίλους και των απεριτίφ στη βεράντα, αυξάνοντας τις ανησυχίες των αρχών για πιθανή επανεμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού.

«Δεν είναι ακόμη η στιγμή για γιορτή, ή «μοβίντα» (ΣτΜ ξέφρενη διασκέδαση, όπως στο ομώνυμο νεολαιΐστικο κίνημα στην Ισπανία του '80)», προειδοποίησε τους συμπατριώτες του ο ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Κατά τη διάρκεια της παρούσας φάσης, είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητο να τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας και να φοράμε μάσκες όταν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Κόντε, χθες το απόγευμα , μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά το επανέλαβε και πάλι σήμερα το πρωΐ, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα κατά την εξαγγελεία των μέτρων για την επανεκκίνηση της χώρας στη Γερουσία.

Μετά τη θανατηφόρα επιδημία, που προκάλεσε περισσότερους από 32.000 θανάτους και στιγμάτισε ανεξίτηλα τον πληθυσμό και γονάτισε την οικονομία της, η ιταλική χερσόνησος σταδιακά χαλαρώνει τα δρακόντεια μέτρα περιορισμού από τις 4 Μαΐου.

Με περισσή προσοχή οι Ιταλοί αποπειρώνται να ξαναβγούν στους δρόμους μετά δύο μήνες αυστηρού περιορισμού, δοκιμάζοντας λίγο την ελευθερία που ξαναβρήκαν και και πρόθυμοι να ξαναρχίσουν μια κοινωνική ζωή σχετικώς προσαρμοσμένη στα συνήθη πρότυπα.

Από τη Δευτέρα, τα καταστήματα, οι καφετέριες και τα εστιατόρια επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά τα ρολά τους, δίνοντας στη χώρα μια επίφαση ομαλότητας.

Έκτοτε, σε όλη τη χερσόνησο, από το Τορίνο στα βόρεια, ίσαμε το Παλέρμο (νότος), και περνώντας μέσα από το Μπάρι (νοτιοανατολικά), πολλοί έχουν κατακλύσει, με το ποτήρι στο χέρι, τα σκιερά ανοικτά καφέ και τις πλακόστρωτες πλατείες με σιντριβάνια, που συνθέτουν την καθημερινή γοητεία της χώρας.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν σταματούν να προβάλλουν τις εικόνες που διαδίδονται με ταχύτητα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από αυτές τις νυχτερινές εορταστικές συγκεντρώσεις. «Φάση 2 (της εξόδου από την καραντίνα) η νυχτερινή ζωή επανακάμπτει, πλήθη νέων ανθρώπων χωρίς μάσκα κατά τη διάρκεια του απεριτίφ», τονίζει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα La Repubblica, απαριθμώντας τα στιγμιότυπα από τις φωτογραφίες και τα βίντεο από κινητά που δείχνουν εικόνες που αρμόζουν σε άλλες ανοιξιάτικες εποχές.

Οι φωτογραφίες από την Πάδοβα, στην περιφέρεια του Βένετο, που εμφανίζουν δεκάδες νέους δίπλα-δίπλα, να τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους χωρίς χειρουργικές μάσκες στο πρόσωπο, προκάλεσαν την οργή του πειρφερειάρχη, εκλεγμένου με τη Λέγκα, Λούκα Τζάια.

«Υπάρχει ορατός κίνδυνος, σε δέκα ημέρες, να αυξηθούν τα ποσοστά των κρουσμάτων. Εάν συμβεί αυτό, θα κλείσω όλα τα μπαρ, τα εστιατόρια και τις παραλίες και θα πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι ξανά», άστραψε και βρόντισε ο Τζάια.

«Κανείς δεν θέλει να απαγορεύσει τα σπριτσάκια, αλλά σας ζητώ να αποφεύγεται τις συγκεντρώσεις και να φοράτε μάσκες, τουλάχιστον μέχρι τις 2 Ιουνίου», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ