Το Facebook «μπάναρε» την ιστορική φωτογραφία με τη σοβιετική σημαία στο Ράιχσταγκ (pics & vid)

Gazzetta team
Το Facebook «μπάναρε» την ιστορική φωτογραφία με τη σοβιετική σημαία στο Ράιχσταγκ (pics & vid)
Έντονες αντιδράσεις για το γεγονός ότι το Facebook «μπάναρε» τις αναρτήσεις με την εμβληματική φωτογραφία από τις 2 Μαΐου του 1945.

Εκνευρισμό και ερωτήματα σε πολλούς χρήστες προκάλεσε τις τελευταίες μέρες το γεγονός ότι το Facebook ξαφνικά «μπάναρε» τις αναρτήσεις με την ιστορική φωτογραφία από τις 2 Μαΐου του 1945, στην οποία, μετά τη μάχη του Βερολίνου, εμφανίζεται ένας Σοβιετικός στρατιώτης να ανεβάζει τη σοβιετική σημαία στο Ράιχσταγκ, στην έδρα της ναζιστικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το RT, το Facebook φαίνεται πως είχε «θέμα» με την έγχρωμη έκδοση της φωτογραφίας, «κατεβάζοντάς» τη και «μπανάροντας» για μερικές μέρες όσους την ανέβαζαν, με το γνωστό σχόλιο ότι «παραβιάζει τους κανόνες της κοινότητας για τα επικίνδυνα πρόσωπα και οργανώσεις». Οι κανόνες αυτοί, ωστόσο, αφορούν τρομοκρατικές οργανώσεις, πρόσωπα και οργανώσεις που διασπείρουν το μίσος και προωθούν τη βία. Όχι, φυσικά, τα σοβιετικά-κομουνιστικά σύμβολα.

Μετά τον σάλο, λοιπόν, που δημιουργήθηκε, ειδικά -όπως καταλαβαίνετε- στη Ρωσία, η εταιρεία πήρε θέση μέσω του Sputnik, ζητώντας συγγνώμη και λέγοντας πως ήταν ένα λάθος σε αλγόριθμο, που, για κάποιον λόγο, είχε φάει «κόλλημα» και αναγνώριζε ως ακατάλληλη τη φωτογραφία.

Γνωστοί Ρώσοι, ενδεικτικά, όπως ο δημοσιογράφος του Rossiya Segodnya, Λεονίντ Σβιριντόφ, προσπάθησε να αναρτήσει την επίμαχη φωτογραφία και δέχθηκε τριήμερο «μπανάρισμα» από το Facebook, με αποτέλεσμα να γίνει έξαλλος: «Ποια επίπεδα λειτουργίας της κοινότητας έχουν παραβιαστεί; Τα παραβιάζω όταν δηλώνω ότι εμείς (σ.σ. Ρώσοι) είμαστε οι νικητές και ότι η Σοβιετική Ένωση κέρδισε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Και το Facebook αμφιβάλει ότι οι Σοβιετικοί στρατιώτες δεν τοποθέτησαν τη νικητήρια σημαία στο Βερολίνο; Μιλήστε ειλικρινά, αυτό που κάνει το Facebook είναι φασισμός», δήλωσε, μιλώντας στο EADaily.

Η Ρωσίδα πιανίστρια, δε, Εκατερίνα Μετσέτινα, είπε πως και η δική της σελίδα στο Facebook μπλοκαρίστηκε για 24 ώρες.

Θυμίζουμε, την Παρασκευή (8/5) η Ευρώπη γιόρτασε την 75η επέτειο της νίκης κατά του ναζισμού.