Koρονοϊός: Σε πόλη της Ιταλίας, άνδρες και γυναίκες βγαίνουν διαφορετικές ημέρες για ψώνια (vid)

Gazzetta team
Koρονοϊός: Σε πόλη της Ιταλίας, άνδρες και γυναίκες βγαίνουν διαφορετικές ημέρες για ψώνια (vid)
Εν μέσω κορονοϊού στην Ιταλία, η πόλη Κανόνικα ντ' Άντα λειτουργεί λίγο διαφορετικά, αφού οι άνδρες κι οι γυναίκες βγαίνουν διαφορετικές ημέρες κι εκ περιτροπής για ψώνια.

Ο καθένας αναλόγως τη σειρά του: η δημαρχία της πόλης Κανόνικα ντ' Άντα στη Λομβαρδία αποφάσισε πως άνδρες και γυναίκες θα βγαίνουν εκ περιτροπής και συγκεκριμένες ημέρες για ψώνια, προκειμένου να μειώσει και τις αρνητικές επιπτώσεις στα καταστήματα και να προστατέψει τον πληθυσμό από την επιδημία του κορονοϊού.

Οι δημοτικές αρχές της Κανόνικα ντ' Άντα θέσπισαν και πρόστιμο 400 ευρώ για τους παραβάτες της εκ περιτροπής εξόδου ανδρών -γυναικών.

«Την Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, μπορείτε να πηγαίνετε στον φούρνο, αντίθετα τις άλλες μέρες μπορεί να πηγαίνει ο σύζυγός σας», ενημερώνει ένας αστυνομικός της πόλης αυτής κοντά στο Μπέργκαμο, που έχει αναδειχθεί σε μαρτυρική πόλη του covid-19 στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον Τζανμαρία Τσερέα, δήμαρχο της πόλης, με πληθυσμό 4.400 κατοίκων, ο κορονοϊός σκότωσε περίπου 20 συμπολίτες του τον Μάρτιο, μόνο που η Κανόνικα ντ' Άντα δεν είναι από τις πιο πληγείσες πόλεις στη Λομβαρδία, "κόκκινη ζώνη " της πανδημίας.

Το διάταγμα, που καθορίζει ποιες ημέρες θα μπορούν γυναίκες και άνδρες να κάνουν τα ψώνια τους, «θεσπίσθηκε ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Είμαι υποχρεωμένος να εγγυώμαι την δημόσια υγεία, ακόμη κι εάν αυτό μπορεί να προκαλέσει επικρίσεις», τόνισε ο Τσερέα.

Η 62χρονη συνταξιούχος Τσίντσια Ινβερνίτσι δεν αμφισβητεί μεν την λογική του μέτρου αυτού, αλλά εκφράζει την απορία της γιατί επιτρέπεται «μία επιπλέον ημέρα εξόδου στους άνδρες , όταν το 80% των αγορών σε τρόφιμα τις κάνουν οι γυναίκες, κι όχι οι άνδρες».

Κατά τον Τσερέα, την Κυριακή θα παραμένουν ανοικτά μόνον ένα μικρό σουπερμάρκετ και το μοναδικό φαρμακείο της πόλης, που εξαιρούνται από το διάταγμα. «Χρειάσθηκε να αποφασίσουμε για την επιπλέον ημέρα κι επιλέξαμε τους άνδρες για να κάνουν τον εφοδιασμό», εκείνη την ημέρα.

Η Λομβαρδία είναι η περιοχή της Ιταλίας που έχει θρηνήσει τα περισσότερα θύματα, με 9.500 θανάτους, αριθμό που αντιστοιχεί σε περισσότερους από τους μισούς νεκρούς στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ