Έλληνας ναυτικός στο gazzetta: «Αγωνία για το τι γίνεται σπίτι μας, ο επαναπατρισμός το πιο δύσκολο»

Έλληνας ναυτικός στο gazzetta: «Αγωνία για το τι γίνεται σπίτι μας, ο επαναπατρισμός το πιο δύσκολο»
Ο Έλληνας πλοίαρχος Β' τάξεως, Παναγιώτης Γεωργίου, που είναι εν πλω από την Βραζιλία προς την Αμερική μίλησε στο gazzetta.gr για την αγωνία που υπάρχει στα καράβια για όσα γίνονται στα σπίτια των ναυτικών και τη δυσκολία του επαναπατρισμού.

Ο Παναγιώτης Γεωργίου (σ.σ. δεν είναι το κανονικό του όνομα) εδώ και 13 χρόνια ταξιδεύει σ' ολόκληρο τον πλανήτη, έχοντας σήμερα τον βαθμό του Πλοίαρχου Β' τάξεως Εμπορικού ναυτικού.

Δεν έχει αφήσει γωνιά του κόσμου αυτού που να μην έχει επισκεφτεί. και αυτήν τη στιγμή το πλοίο του έχει πορεία από Βραζιλία για Αμερική.

Αυτές τις μέρες οι συνθήκες στα λιμάνια που φτάνει δεν είναι οι ίδιες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Και μοιράζεται μαζί μας, στο gazzetta plus, αυτήν την εμπειρία.

«Στα πλοία επικρατεί ηρεμία και εφησυχασμός διότι είμαστε γενικότερα απομονωμένοι, όχι μόνο τώρα από ανέκαθεν. Ο κόσμος είναι πιο πολύ φοβισμένος με το τι γίνεται στο σπίτι του, στον τόπο του ανεξαρτήτου εθνικότητας. Εχουν παύσει οι αλλαγές πληρωμάτων και έχουν περιοριστεί και οι τροφοδοσίες μέχρι να δουν οι εταιρίες σε ποια χώρα/λιμάνι είναι λιγότερες οι πιθανότητες να υπάρχει επαφή με τον ιό όπως και ποιο λιμάνι/χώρα αν μπορεί να εξασφαλίσει σιγουριά στο πάρε-δώσε... Καταλαβαίνετε τι εννοώ», μας λέει αρχικά ο Παναγιώτης.

Ποια μέτρα παίρνουν στα λιμάνια που φτάνετε;

«Τώρα όσον αφορά στα λιμάνια και τα μέτρα που παίρνουν είναι κλιμακωτά. Δηλαδή ξεκινούν από μια βαθμίδα απλών μέτρων και ανεβαίνουν. Δεν έχω ακούσει κάποια χώρα να μην επιτρέπει σε εμπορικό πλοίο που μεταφέρει εμπόρευμα να μην καταπλεύσει σε λιμάνι, μόνο τα κρουαζιερόπλοια που πάνε αριστερά - δεξιά γιατί τους αρνούνται. Για παράδειγμα στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο αρνήθηκαν κρουαζιερόπλοιο γιατί είχε μέσα Κινέζους. Αυτοί έχουν πάθει τρομερό σοκ (κρουαζιερόπλοια) ειδικά τώρα που είναι high season στην Καραϊβική και τα πράγματα έχουν πέσει πάρα πολύ».

Η Κορέα έχει ανακοινώσει πως όλοι οι Ευρωπαίοι που μπαίνουν στην χώρα θα κάνουν τεστ άμεσα και όσοι είναι αρνητικοί θα παίρνουν πιστοποιητικό. Μας το έστειλαν γιατί πολλοί πάνε στα ναυπηγεία επειδή έχουν πολλές εταιρίες παραλαβές νεότευκτων πλοίων. Τώρα, οι Φιλιππίνες, επειδή είναι η χώρα με τους περισσότερους ναυτικούς έχει αποκλείσει την πρωτεύουσα της Μανίλα μέχρι τέλη Απριλίου. Δηλαδή όποιος πάει στην χώρα δεν μπορεί να βγει από την πρωτεύουσα για όλο αυτό το διάστημα.

Με λίγα λόγια, ακόμα κι αν μπορέσεις να στις Φιλιππίνες και δεν μένεις στην Μανίλα, σπίτι σου δεν πας. Πολλές χώρες αρχίζουν και αναστέλλουν τις ναυτιλιακές τους υπηρεσίες όπως υδρογραφικές υπηρεσίες... Μόνο τα απολύτως αναγκαία και απαραίτητα δελτία προς ναυτιλομένους».

Μέσ στο καράβι έχουν αλλάξει τα μέτρα προστασίας;

«Σας ξαναλέω εδώ εν πλω ο κόσμος αγωνιά πιο πολύ για το τι συμβαίνει σπίτι του, γιατί είμαστε όλοι υγιείς εδώ. Το πιο δύσκολο είναι ο επαναπατρισμός. Τα μέτρα ρουτίνας είναι καθημερινή καθαριότητα, αντισηπτικά σε όλους. Αν κάποιος έρθει σε επαφή με εξωτερικό παράγοντα φοράει μάσκα, γάντια σε κάποιες περιπτώσεις και γυαλιά προστασίας κι οι κινήσεις όλων των μελών των εταιριών είναι περιορισμένες».