Οι Ιάπωνες έφτιαξαν ρομπότ που αισθάνεται πόνο! (vids)

Gazzetta team
Οι Ιάπωνες έφτιαξαν ρομπότ που αισθάνεται πόνο! (vids)
Επιστήμονες έφτιαξαν ένα ρομπότ, το οποίο μπορεί να νιώσει πόνο!

Ιάπωνες επιστήμονες κατασκεύασαν και αποκάλυψαν ένα ρομπότ, το οποίο μπορεί να νιώσει πόνο, τονίζοντας, μάλιστα, πως «δεν είναι μακριά» από το να δημιουργήσουν συνθετικούς ανθρώπους, σαν εκείνους στην εξαιρετική ταινία Blade Runner του 1982!

Μια ομάδα από το πανεπιστήμιο της Οσάκα εφηύρε το εν λόγω ρομπότ, που είναι, ουσιαστικά, ένα κεφάλι αγοριού, προγραμματισμένο να ταράσσεται κάθε φορά που ηλεκτρικό φορτίο εφαρμόζεται στο «δέρμα» του.

Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, είναι άλλο, καθώς οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι κωδικοποιημένοι αισθητήρες πόνου στο ρομπότ θα το βοηθήσουν να αναπτύξει ενσυναίσθηση για τον ανθρώπινο πόνο! Εν ολίγοις, να μη χρειάζεται προγραμματισμό για να πονέσει, αλλά να του βγαίνει... ανθρώπινα!

Αυτό, με τη σειρά του, πιστεύουν οι επιστήμονες, θα τους βοηθήσει να του συμπεριφέρονται με μεγαλύτερη συμπόνια και να μην το πονούν τόσο συχνά!

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Minoru Asada, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Ιαπωνικής Ρομποτικής Εταιρείας, δήλωσε: «Στην Ιαπωνία πιστεύουμε ότι όλα τα άψυχα αντικείμενα έχουν ψυχή, επομένως ένα μεταλλικό ρομπότ δεν διαφέρει από το ανθρώπινο ον -υπάρχουν λιγότερα όρια μεταξύ ανθρώπων και αντικειμένων».

Ερωτηθείς αν το μέλλον, που απεικονίζεται στο Blade Runner, είναι δυνατό, ο Asada σημείωσε: «Νομίζω ότι δεν είμαστε μακριά από αυτό τεχνικά, αλλά, προφανώς, ηθικά είμαστε. Ενσωματώνουμε ένα νευρικό σύστημα αφής και πόνου στο ρομπότ, για να το κάνουμε να αισθάνεται πόνο, ώστε να καταλάβει και τον πόνο σε άλλους. Και αν αυτό επιτευχθεί, θέλουμε να δούμε αν μπορεί να προκύψει η ενσυναίσθηση και η ηθική».

«Σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε μια συμβιωτική κοινωνία με τεχνητά νοήμονα ρομπότ και ένα ρομπότ, που μπορεί να αισθάνεται πόνο, είναι βασικό στοιχείο αυτής της κοινωνίας. Η Ιαπωνία είναι μια πολύ γερασμένη κοινωνία και πολλοί ηλικιωμένοι ζουν μόνοι, για αυτό τα ρομπότ θα μπορούσαν να παρέχουν σωματική και συναισθηματική βοήθεια», συμπλήρωσε.