Βόρεια Μακεδονία: Έβαλαν πινακίδες σε αγάλματα εξηγώντας πως ανήκουν στην ελληνική ιστορία (pic)

Gazzetta team
Βόρεια Μακεδονία: Έβαλαν πινακίδες σε αγάλματα εξηγώντας πως ανήκουν στην ελληνική ιστορία (pic)
Πινακίδα, που αναφέρει στα αγγλικά, τα αλβανικά και τα κυριλλικά ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Έλληνας, τοποθετήθηκε στη βάση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Στην πινακίδα αναφέρεται: «Προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομία. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».

Η τοποθέτηση της πινακίδας περιλαμβανόταν στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για το θέμα έκανε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο «αρχιτέκτονας» της Συμφωνίας των Πρεσπών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Πρόκειται για άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού. Απάντηση σε όσους με έβρισαν», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Νίκος Κοτζιάς.

Ανάλογες πινακίδες τοποθετήθηκαν στα αγάλματα του Φίλιππου του Β’, πατέρα του Αλεξάνδρου, και της μητέρας του Ολυμπιάδας και σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο MIA άγνωστοι προκάλεσαν βανδαλισμούς στις πινακίδες κατά την διάρκεια της νύχτας, αφαιρώντας την επιγραφή από το άγαλμα του Φιλίππου και προκαλώντας φθορές στην πινακίδα της Ολυμπιάδας.

Πηγή: reader.gr