Κλιμακώνεται η ένταση: Το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό drone στα Στενά του Ορμούζ (pic)

Gazzetta team
Κλιμακώνεται η ένταση: Το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό drone στα Στενά του Ορμούζ (pic)
Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ μετά το περιστατικό στα Στενά του Ορμούζ. Την Πέμπτη οι Φρουροί της Επανάστασης επιβεβαίωσαν πως κατέρριψαν αμερικανικό drone στα Στενά.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε όταν βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τα Στενά του Ορμούζ από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του εξήγησε ότι το drone ήταν ένα MQ-4C Triton του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Προς το παρόν δεν είναι γνωστές άλλες λεπτομέρειες, όπως ο χρόνος της κατάρριψης. Η κατασκευάστρια εταιρεία του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, η Northrop Grumman, αναφέρει στον ιστότοπό της ότι το Triton μπορεί να πετάει επί 24 ώρες συνεχώς, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 10 μιλίων και έχει ακτίνα δράσης 8.200 ναυτικών μιλίων.

Νωρίτερα το επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, οι «Φρουροί της Επανάστασης» κατέρριψαν αμερικανικό «κατασκοπευτικό» τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη ιρανική νότια επαρχία Χουρμουζγκάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Sepah, το οποίο θεωρείται προσκείμενο σε αυτούς, αλλά και η ιρανική τηλεόραση.

Η εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA

Tο αεροσκάφος, τύπου RQ-4 Global Hawk (το κατασκευάζει η Northrop Grumman), «καταρρίφθηκε από τις αεροπορικές δυνάμεις» των Φρουρών της Επανάστασης «κοντά στην περιφέρεια Κουχμουμπαράκ», αφού «παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο», διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο. Δεν έχουν μεταδοθεί πλάνα του κατεστραμμένου αεροσκάφους ως τώρα.

Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι Ιρανοί προσπάθησαν να καταρρίψουν ένα αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος την περασμένη εβδομάδα και ότι την 6η Ιουνίου οι Χούθι, οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, κατάφεραν να καταρρίψουν ένα άλλο.

Πηγή: reader.gr