Συμφωνία μεταξύ Βρετανίας κι Ε.Ε. για τους βασικούς άξονες του Brexit

Gazzetta team
Συμφωνία μεταξύ Βρετανίας κι Ε.Ε. για τους βασικούς άξονες του Brexit
Για συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλούν βρετανικά ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στους βασικούς όρους του Brexit.

Το BBC επικαλούμενο πηγή από το υπουργικό συμβούλιο αναφέρει ότι το έγγραφο έχει συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο και από τις δύο πλευρές έπειτα από εντατικές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ηγηθεί ενός έκτακτου υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης για τους όρους της αποχώρησης.

Μάλιστα σύμφωνα με τη Sun, κάθε υπουργός έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με την Πρωθυπουργό σήμερα, Τρίτη.

Το μέλλον των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας ήταν το τελευταίο σημαντικό ζήτημα που εκκρεμούσε και φαίνεται πως βρέθηκε η χρυσή τομή.

Η πολιτική ανταποκρίτρια του BBC, Βίκι Γιανγκ, δήλωσε ότι είναι πιθανό στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του υπουργικού συμβουλίου να δοθεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας πριν από τη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τετάρτης.

«Θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα την υποστηρίξουν, και εάν όχι, αν θα παραιτηθούν από το υπουργικό συμβούλιο», τονίζει η Γιανγκ.

Αρνητικός σχετικά με την συμφωνία ο Μπόρις Τζόνσον

Την ώρα που Βρετανία και ΕΕ συμφώνησαν στα βασικά σημεία του Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτηρίζει το προσχέδιο της συμφωνίας «εντελώς απαράδεκτο» και λέει ότι θα την καταψηφίσει.

Μιλώντας στο BBC, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτή η συμφωνία «δεν μπορεί να είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά». «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί αλλά το σκηνικό του αργού θανάτου προετοιμάζεται μήνες τώρα», προσέθεσε.

«Θα παραμείνουμε στην τελωνειακή ένωση, για πρώτη φορά σε χίλια χρόνια, αυτό το Κοινοβούλιο δεν θα έχει λόγο για τους νόμους που διέπουν αυτή τη χώρα και θα γίνουμε ένα υποτελές κράτος. Είναι απίστευτο το “καθεστώς” που εγκαθιδρύεται και θα πρέπει να δεχόμαστε κανόνες και κανονισμούς από τις Βρυξέλλες για τους οποίους δεν θα εκφέρουμε άποψη» τονίζει ο Τζόνσον.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο για οποιονδήποτε πιστεύει στη δημοκρατία», καταλήγει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: reader.gr