Βενεζουέλα: Αύξηση του κατώτατου μισθόυ στο 1 εκ. μπολιβάρ από τον Μαδούρο

Gazzetta team
Βενεζουέλα: Αύξηση του κατώτατου μισθόυ στο 1 εκ. μπολιβάρ από τον Μαδούρο
Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 155% είναι χαρακτηριστικό της κρίσης του πληθωρισμού στην χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Εκατομμύρια δίχως αντίκρισμα θα παίρνουν από αύριο οι Βενεζουελάνοι μετά την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού στην οποία προχωρά τον τελευταίο χρόνο ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Μαδούρο.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι της Βενεζουέλας θα παίρνουν πλέον 1 εκατ. μπολιβάρ, τα οποία αντιστοιχούν σε 1,61 δολάρια – τόσο κοστίζει στη «μαύρη» αγορά συναλλάγματος το 1 εκατομμύριο Μπολιβάρ.

Η νέα αύξηση μισθού κατά 155% πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές και συνοδεύεται κι από νέο δελτίο μηνιαίου φαγητού ονομαστικής αξίας 1,5 εκατ. μπολιβαρ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε προχωρήσει σε αύξηση κατά 40% του κατώτατου μισθού και τον Ιανουάριο επιδεινώνοντας τα ήδη υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση και παρουσιάζει ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα.

Η οικονομία της πλούσιας σε πετρέλαιο Βενεζουέλας έχει πληγεί από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, με εκατομμύρια πολίτες της χώρας να έχουν βυθιστεί στη φτώχεια.

Η Αντιπολίτευση κρούει εδώ και καιρό τον κώδωνα κινδύνου, τονίζοντας ότι η άρνηση Μαδούρο να επανεξετάσει το ακολουθούμενο οικονομικό μοντέλο και να σταματήσει την υπερβολική εκτύπωση νέου χρήματος το μόνο που θα φέρει είναι περισσότερη δυστυχία το 2018.

Από την πλευρά του ο Μαδούρο αποδίδει τις ευθύνες για τα δεινά της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του κατηγόρησε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για σαμποτάζ στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας και επιθέσεις στο νόμισμά της.

Πηγή: reader.gr