Οι ΗΠΑ θα απέλάσουν 60 Ρώσους διπλωμάτες, όπως και 14 χώρες της ΕΕ

Gazzetta team
Οι ΗΠΑ θα απέλάσουν 60 Ρώσους διπλωμάτες, όπως και 14 χώρες της ΕΕ
Οι ΗΠΑ απελαύνουν 60 Ρώσους και κλείνουν το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση 14 χώρες θα απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

«Σήμερα, 14 χώρες μέλη αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Ο Τουσκ σημείωσε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ληφθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» επιπρόσθετα μέτρα από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ απελαύνουν 60 Ρώσους και κλείνουν το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε σήμερα την απέλαση 60 Ρώσων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βρετανία, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Η εντολή απέλασης περιλαμβάνει 12 αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών από τη ρωσική αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και αντανακλά τις ανησυχίες ότι οι δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικές, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως 48 «γνωστοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» του προξενείου της Ρωσίας στο Σιάτλ (βορειοδυτικές ΗΠΑ) και άλλοι 12 της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία θα αντιδράσει - Αδικαιολόγητη η απέλαση Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε πως η απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες είναι «αδικαιολόγητη» και καταστρέφει το λίγο που απέμεινε από τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σχολιάζοντας πιθανά ρωσικά αντίμετρα, ο Αντόνοφ είπε πως η απάντηση της Μόσχας θα είναι ανάλογη και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η ισχύς, σύμφωνα με το RIA.

Η Ρωσία θα απαντήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις ερχόμενες ημέρες, μετέδωσε εξάλλου το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η απάντηση θα είναι συμμετρική. Θα εργαστούμε στο θέμα αυτό τις επόμενες ημέρες και θα απαντήσουμε σε κάθε χώρα με τη σειρά», δήλωσε η πηγή αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το RIA, μέλος της ρωσικής Άνω Βουλής δήλωσε ότι η Μόσχα θα απελάσει τουλάχιστον 60 μέλη του προσωπικού διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στη Ρωσία απαντώντας στην απόφαση της Ουάσινγκτον να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.

Το πρακτορείο δεν ανέφερε σε ποια βάση ο Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Άνω Βουλής, στήριξε τον ισχυρισμό του.

Ο Ρώσος πρώην πράκτορας και η κόρη του είχαν αποσυνδέσει από τα κινητά τους το GPS για τέσσερις ώρες

Ο ρώσος πρώην πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια είχαν απενεργοποιήσει από τα κινητά τους τηλέφωνα την σύνδεση με το GPS την ημέρα που τους εντόπισαν στο παγκάκι σε σημείο του Σαλσμπερι έχοντας χάσει τις αισθήσεις τους, γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Times.

«Τέτοιες ενέργειες μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα στον 66χρονο Σκριπάλ και στην 33χρονη κόρη του Γιούλια να έχουν μια μυστική συνάντηση» αναφέρει στο δημοσίευμα της η εφημερίδα. Η επίσημη εκπρόσωπος της Scotland Yard δεν θέλησε να σχολιάσει την λεπτομέρεια αυτή στην εφημερίδα, λέγοντας μόνο ότι «εμείς δεν προτιθέμεθα να προβούμε σε σχολιασμούς που αφορούν τις έρευνες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, στις 4 Μαρτίου, στις 09:15 τοπική ώρα οι Σκριπάλ επισκέφθηκαν το νεκροταφείο, στο οποίο έχουν ταφεί η σύζυγός και ο γιός του Σεργκέι. Εν συνεχεία στις 13:30, έβαλαν το αυτοκίνητο τους σε παρκινγκ στο Σάλσμπερι, πήγαν στην μπυραρία και μετά πήγαν στο εστιατόριο.

Σύμφωνα με τους The Times τις πληροφορίες αυτές όσον αφορά την χρήση των κινητών τους τηλεφώνων τις έδωσαν στις αρχές οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ