Νίκη των αυτονομιστών στην Καταλονία

Gazzetta team
Νίκη των αυτονομιστών στην Καταλονία
Οι εκλογές κηρύχθηκαν την 27η Οκτωβρίου από τον ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι, ο οποίος έθεσε την Καταλονία υπό την κηδεμονία της Μαδρίτης, διέλυσε την τοπική Βουλή και την τοπική κυβέρνηση.

Οι αυτονομιστές διατήρησαν, στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Πέμπτη στην Καταλονία, την πλειοψηφία που διέθεταν στην τοπική Βουλή, βυθίζοντας ξανά την Ισπανία στην αβεβαιότητα, λίγους μήνες μετά την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας που θορύβησε την Ευρώπη αλλά παρέμεινε κενό γράμμα.

Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο 99,8%, τα τρία κόμματα των αυτονομιστών εξασφάλιζαν οριακά, με τις 70 έδρες από τις 135 της τοπικής Βουλής, την απόλυτη πλειοψηφία, μολονότι καταλαμβάνουν δύο λιγότερες έδρες από ό,τι το 2015. «Ο Πουτζντεμόν πρόεδρος, πρόεδρος!», ξέσπασαν οι υποστηρικτές του ηγέτη που καθαίρεσε η Μαδρίτη μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα.

«Το ισπανικό κράτος νικήθηκε. Ο Ραχόι και οι σύμμαχοί του έχασαν!», τόνισε με ικανοποίηση λίγη ώρα αργότερα από τις Βρυξέλλες, όπου έχει αυτοεξοριστεί, ο ηγέτης της αυτονομιστικής καταλανικής δεξιάς, το ψηφοδέλτιο του οποίου κατετάγη πρώτο στο στρατόπεδο των αυτονομιστών, κάνοντας λόγο για ένα αποτέλεσμα «που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας».

Το αποτέλεσμα της Πέμπτης αποτελεί ένα βαρύ πλήγμα για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, που όχι μόνο δεν κατάφερε να αποθαρρύνει τους αυτονομιστές, αλλά ξαναβρίσκει μπροστά του τον ίδιο αντίπαλο, η στρατηγική του οποίου είναι να δείξει στην Ευρώπη ότι προσπαθεί να φιμωθεί ο καταλανικός λαός και να κερδίσει υποστηρικτές, κάτι πάντως που δεν καταφέρνει.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι έχασε τις οκτώ από τις 11 έδρες του στην Καταλονία, προς όφελος κυρίως του κόμματος Ciudadanos (κεντροδεξιά), που ευελπιστεί εξάλλου να κερδίσει έδαφος πέραν της επαρχίας.

Πάντως η πραγματικότητα στην Καταλονία είναι αρκετά πιο περίπλοκη απ' ό,τι υποδεικνύει ο συσχετισμός δύναμης των αυτονομιστών και των υποστηρικτών της παραμονής στην Ισπανία στην τοπική Βουλή, που παρέμεινε σχεδόν απαράλλακτος σε σύγκριση με εκείνον των τελευταίων εκλογών, καθώς οι αυτονομιστές... μετρήθηκαν λιγότεροι.

Χάρη στο ιδιότυπο εκλογικό σύστημα στην Καταλονία, το οποίο ωφελεί τις αγροτικές περιοχές, όπου έχουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη, οι αυτονομιστές διατήρησαν την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, αλλά χωρίς να εξασφαλίσουν τις περισσότερες ψήφους: το 47,6% των Καταλανών ψήφισε τα αυτονομιστικά κόμματα, όμως το 52% αυτά που τάσσονται εναντίον της απόσχισης.

Οι καταλανοί ψηφοφόροι, που χθες κατέρριψαν το ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής σε μια εκλογική αναμέτρηση στην επαρχία (82%) ανέδειξαν μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην επαρχία το φιλελεύθερο, κεντροδεξιό κόμμα Σιουδαδάνος, το οποίο τάσσεται εναντίον της ανεξαρτησίας.

Μολαταύτα αν καταφέρουν να συνεννοηθούν και να σχηματίσουν μια συμμαχία, οι αυτονομιστές θα ξαναπάρουν τα ηνία σε αυτή την επαρχία, που η Μαδρίτη έθεσε υπό τον απευθείας έλεγχό της επικαλούμενη για πρώτη φορά το Άρθρο 155 του Συντάγματος για να παύσει την τοπική κυβέρνηση και να διαλύσει το τοπικό κοινοβούλιο που ανακήρυξε μονομερώς τη θνησιγενή ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ο Φραν Ρόμπλες, ένας 26χρονος γιατρός που ψήφισε ένα από τα αυτονομιστικά κόμματα, παραδέχθηκε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του αφήνει «μια πολύ παράξενη αίσθηση». «Κερδίσαμε με βάση τον αριθμό των βουλευτών, αλλά όχι με βάση τον αριθμό των ψήφων. Και το ένα και το άλλο στρατόπεδο μπορεί να πει πως κέρδισε. Αυτό αντανακλά πολύ καλά την πραγματικότητα, η οποία είναι πως η Καταλονία είναι πολιτικά διχασμένη και ο μόνος τρόπος να απαντηθεί η ερώτηση είναι να τεθεί καθαρά, σε ένα (νέο) δημοψήφισμα».

Η ψηφοφορία έγινε χωρίς να καταγραφεί το παραμικρό επεισόδιο, παρά τις εβδομάδες έντασης, μια κρύα αλλά ηλιόλουστη μέρα.

Ο Πουτζντεμόν παρακολουθούσε την καταμέτρηση από τις Βρυξέλλες, όπου έχει καταφύγει μαζί με τέσσερις πρώην υπουργούς της περιφερειακής κυβέρνησης, σε μια μάταιη προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλην όμως η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά την κυβέρνηση της Μαδρίτης, χαρακτηρίζει την κρίση εσωτερική υπόθεση της χώρας και τάσσεται υπέρ της τήρησης της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία, κάτι που έσπευσε να υπενθυμίσει χθες το βράδυ. Η θέση της ΕΕ για την Καταλονία είναι «καλώς εγνωσμένη» και «δεν θα αλλάξει», τόνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι εκλογές κηρύχθηκαν την 27η Οκτωβρίου από τον ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι, ο οποίος έθεσε την Καταλονία υπό την κηδεμονία της Μαδρίτης, διέλυσε την τοπική Βουλή και την τοπική κυβέρνηση, όλα τα μέλη της οποίας διώκονται από την ισπανική δικαιοσύνη για εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος επειδή χρησιμοποίησαν χρήματα από τα κρατικά ταμεία για να προωθήσουν την υπόθεση της καταλανικής ανεξαρτησίας.

Ο Ραχόι ήθελε έτσι να σκοτώσει πριν βγει από το αυγό κάθε απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας που ουσιαστικά προαναγγέλθηκε πριν από δύο χρόνια, όταν οι αυτονομιστές κέρδιζαν τις εκλογές του 2015.

Η κρίση η οποία υπέβοσκε για χρόνια ανάμεσα στη Μαδρίτη και τους αυτονομιστές ήρθε στον αφρό την 1η Οκτωβρίου, με την οργάνωση του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση που απαγορεύθηκε από τη δικαιοσύνη και σημαδεύτηκε από ένα όργιο αστυνομικής βίας που βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο.

Την 27η Οκτωβρίου, 70 από τους 135 καταλανούς βουλευτές ανακήρυξαν μονομερώς μία «Καταλανική Δημοκρατία» που έμεινε νεκρό γράμμα, εν μέσω ενός κύματος συλλήψεων αυτονομιστών για «στάση», διαδηλώσεων, αποκλεισμών τρένων, και της έναρξης της μαζικής φυγής επιχειρήσεων.

Για την Ινές Αριμάδας, την επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σιουδαδάνος, το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών κάνει «ένα πράγμα ακόμη πιο καθαρό (...) η πλειοψηφία της κοινωνίας θέλει την ενότητα με τους υπόλοιπους Ισπανούς και τους Ευρωπαίους, και τα εθνικιστικά κόμματα δεν μπορούν ποτέ πια να μιλούν εξ ονόματος της Καταλονίας, διότι η Καταλονία είμαστε όλοι εμείς».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ