Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση στην Καταλονία

Gazzetta team
Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση στην Καταλονία
Εντάλματα συλλήψεων, κλήσεις για ανάκριση, διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών για τις 21 Δεκεμβρίου, μερικά μόνο από όσα συμβαίνουν στην περιφέρεια, ενώ η Μαδρίτη σκληραίνει τη στάση της.

Μόνο λίγες ώρες όπως φαίνεται θα κρατήσει το πανηγυρικό κλίμα της ανεξαρτησίας στην Καταλονία. Κι αυτό καθώς το μόνο που φαίνεται πως κατάφερε το καταλανικό κοινοβούλιο, ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία της Περιφέρειας, ήταν η άμεση και δραστική απάντηση της Μαδρίτης.

Κι αυτή δεν είναι άλλη από την ενεργοποίηση του άρθρου 155, που διαλύει την καταλανική βουλή, παραχωρώντας τη διακυβέρνηση της Περιφέρειας σε ειδικές επιτροπές, που με τη σειρά τους θα βρίσκονται στα χέρια υπουργών της κεντρικής κυβέρνησης.

Και η καταλανική αστυνομία, περνά υπό τον έλεγχο της ισπανικής κυβέρνησης. Τέλος, η Μαδρίτη, θα ελέγχει πλέον εξ ολοκλήρου και τα οικονομικά της Καταλονίας. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό να κινηθεί διαδικασία δίωξης εις βάρος των πρωταιτίων της αναταραχής που προκάλεσε η υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας (όπως του Πουτζδεμόν) και μάλιστα με την κατηγορία της ανταρσίας.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, αποφάσισε να διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές στην Καταλονία ώστε να «επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Οι κεντρικοί δρόμοι της Καταλονίας, πάντως έχουν γεμίσει από κόσμο που πανηγυρίζει για την ψηφοφορία στην καταλανική βουλή, που επικύρωσε την απόφαση για ανεξαρτησία της Περιφέρειας.

Παράλληλα οι ισπανικές σημαίες έχουν ήδη αρχίσει να κατεβαίνουν από τα δημόσια κτήρια.

Η Γερουσία ενεργοποίησε το άρθρο 155

Ούτε ώρα δεν πρόλαβε να συμπληρώσει η απόφαση της καταλανικής Βουλής για την κήρυξη της ανεξαρτησίας και παρά τα πανηγύρια στους δρόμους της Βαρκελώνης, η κατάσταση είναι διαφορετική στους διαδρόμους του τοπικού κοινοβουλίου.

Η σύλληψη «κρέμεται» πάνω από τα κεφάλια των βουλευτών που συμμετείχαν στην «παράνομη» κατά τα δικαστήρια ψηφοφορία, ενώ η Γερουσία στη Μαδρίτη, ψήφισε τα μέτρα εφαρμογής του άρθρου 155, με 214 ψήφους υπέρ και 47 κατά, που καταργεί όχι την ανεξαρτησία αλλά και την σχετική αυτονομία της Καταλονίας, «ξηλώνοντας» έτσι την κυβέρνησή της.

Πηγή: reader.gr